“Moet ik alle feiten checken?”

Posted on 18 juli 2016

1


Op het internet wemelt het van de meest absurde berichten. Meestal met de toevoeging dat normale media de ‘waarheid’ niet laten zien. Dat komt natuurlijk omdat de media in handen zijn van de overheid, enkele machtige families, de Bilderberggroep, de (farmaceutische)industrie, aliens, het Vaticaan of het internationale Jodendom. 

We weten allemaal hoe het werkt. De ontdekking dat het eten van avocado’s kanker zou genezen, wordt geheim gehouden door mensen die er geld aan verdienen. Het feit dat de kranten daar niet over schrijven is een bewijs van de almacht van de farmaceutische industrie. En indirect dus ook van het belang toch vooral avocado’s te eten als je kanker hebt. En het Jodendom neemt in alle stilte de wereld over. Nooit iets van gemerkt? Zie je wel hoe stiekem ze het doen!

Toch hechten hele volksstammen geloof aan de grootst mogelijk onzin, verzinsels en zelfs leugens. Meestal is dat onschuldig. Soms is dat schadelijk. En hier en daar is het zelfs gevaarlijk. Vooral wanneer mensen voor politiek gewin halve waarheden of hele leugens vertellen. Die halve waarheden, overdrijvingen en leugens voeden weer sentimenten die maatschappelijk gezien schadelijk zijn. Maar ach, ze leveren wel stemmen op.

Het valt me op hoeveel overdrijvingen, verdraaiingen en leugens voor het grote publiek onweersproken blijven. Daar is niet eens een vreemd kapsel voor nodig. Daar kom je als politicus blijkbaar gewoon mee weg. Geconfronteerd met (weer) een grove overdrijving van slecht nieuws, gaf Donald Trump een helder antwoord aan een journalist. “Moet ik dan alle feiten checken?” En ging over tot de orde van de dag. Wonderlijk dat dat blijkbaar kan.

 

Posted in: Uncategorized