Integer bestuur

Posted on 13 juli 2016

3


De Roermondse oud-wethouder Jos van Rey is veroordeeld. Zijn straf viel lager uit dan het OM wilde. Maar het oordeel was niettemin hard. Hij heeft niet gehandeld als een integer politicus en het vertrouwen in de integriteit van het openbaar bestuur geschaad. Of de straf hoger of lager had moeten zijn weet ik niet. Maar die uitspraak is in elk geval kraakhelder.

Of iets corrupt heet, vriendjespolitiek of belangenverstrengeling, het zal me worst wezen. Dat is wat mij betreft juridische haarkloverij. Feit is dat bestuurders en ambtenaren diep van binnen heel goed weten wat juist is en wat niet. In de woorden van de rechter: “In alle gevallen kan een ambtenaar of bestuurder dreigend wangedrag ‘op z’n klompen aanvoelen’.” En zo is het maar net.

Ook mensen die zich formeel aan de wet houden kunnen verkeerd bezig zijn. Integriteit is niet altijd in waterdichte regeltjes te vangen. Meer regeltjes zijn de oplossing niet. Wel vraag ik me af of integer besturen echt onderwerp is van gesprek. En dan doel ik niet op de vraag of iedereen zich keurig aan de regeltjes houdt. De vraag waar de grens ligt tussen goed en fout bestuur zou een vast agendapunt moeten zijn binnen iedere organisatie. Zeker ook binnen de overheid.

Posted in: Uncategorized