Het hoogste niveau, de beste faciliteiten

Posted on 28 juni 2016

3


Staatssecretaris Dekker wordt er een beetje chagrijnig van. Scholen gaan bij het geven van een schooladvies vaak uit van hun eigen belang. En niet van het belang van een kind. Ze blijken vaak alleen ‘enkele’ adviezen te geven. Terwijl dubbele beter zouden zijn. “Scholen zijn namelijk bang voor zeurende ouders.”

“Coach, waarom zit mijn kind niet bij de selectie?” Dat was de kop van een artikel uit de Volkskrant. Veel coaches hebben schoon genoeg van ouders die woedend reageren dat hun kind niet in de selectie zit. Het is eigenlijk hetzelfde als met een schooladvies. Ouders willen gewoon het beste voor hun kind. En het hoogste is het beste.

Ik zou deze column kunnen schrijven over zogenaamde ‘tijgerouders’ die niet willen zien dat hun kind toch wat minder getalenteerd is dan ze zouden willen. Ik zou deze column kunnen schrijven over een maatschappij die een overdreven nadruk legt op prestaties. En dat het soms lijkt alsof alleen uitblinkers er toe doen. Dat zou allemaal kunnen. Maar vandaag doe ik dat niet.

Of onze dochter naar het gymnasium of naar het VMBO gaat, maakt me oprecht niet zoveel uit. Het gaat er om dat ze voldoende uitdaging krijgt zonder op haar tenen te hoeven lopen. En over selectie bij sporten maak ik me al helemaal niet druk. Toch heb ik makkelijk praten. Waarschijnlijk gáát ze naar het gymnasium. En daar zijn de faciliteiten toch echt een beetje beter.

Natuurlijk moeten sommige ouders een beetje dimmen. Maar de faciliteiten en mogelijkheden worden gewoon beter naarmate een kind beter presteert. Zou dat niet andersom moeten zijn? De beste trainers, de hoogstopgeleide docenten, de fijnste trainingstijden, de beste faciliteiten, ze worden gereserveerd voor kinderen die dat technisch gezien het minst nodig hebben. Misschien moet daar ook iets aan gedaan worden.

Posted in: Uncategorized