Referendum

Posted on 27 juni 2016

8


“Ik had niet gedacht dat we ècht de EU zouden verlaten”, aldus een van de spijtoptanten die voor een Brexit had gestemd. “De politieke en economische gevolgen vallen toch een beetje tegen. En de Schotten en Noord-Ieren willen nu ook zelfstandig worden. Daar had ik niet over nagedacht.”

Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Men vond een referendum een goed idee. Zogezegd een feestje van de democratie. En als de uitslag je achteraf niet bevalt, dan moet je niet gaan klagen. Of een Brexit ook een goed idee is, zal moeten blijken. De voortekenen zijn niet al te best. Als die Brexit er al komt tenminste. Want ook dat is lang niet zeker.

Ze hebben zich daar aardig in de nesten gewerkt met hun referendum. Ik zeg, denk ik, niets verkeerd als ik beweer dat het voor de gemiddelde Brit wat hoog gegrepen is om alle aspecten van een Brexit af te wegen. De meeste mensen kiezen gewoon op gevoel. Het is de vraag of dat gevoel een goede basis is om de toekomst van je land op te baseren.

Voorstanders van Bremain voelen zich gepakt. De Schotten en Noord-Ieren voelen zich gepakt. Steeds meer Brexit stemmers voelen zich verkeerd voorgelicht. Die voelen zich dus ook gepakt. En als die hele Brexit om welke reden dan ook alsnog niet doorgaat (en dat zou zomaar kunnen), dan voelt de rest zich ook gepakt. Misschien zijn referenda niet zo geschikt voor dit soort onderwerpen.

Posted in: Uncategorized