Politiek is geen spelletje

Posted on 26 juni 2016

1


“Wij sturen de EU wekelijks 350.000.000 pond. Dat geld kan voortaan naar de gezondheidszorg.” Met deze en andere slogans werden mensen overtuigd te stemmen voor een Brexit. Een dag na de uitslag trok UKIP-leider Nigel Farage de belofte doodleuk weer in. Farage: “Het was fout dat te beweren.” 

Om je zin te krijgen is blijkbaar alles geoorloofd. En om stemmen te winnen al helemaal. Je kunt dingen beloven die je nooit waar kunt maken. Je kunt inspelen op aanwezige onderbuikgevoelens  of gevoelens van angst. Je kunt feiten verzinnen of verdraaien. Je kunt je opstellen als kampioen van het volk. Zelfs als dat volk de dupe wordt van je politiek. Het kan allemaal. En het gebeurt allemaal. Niet alleen in Engeland. Het gebeurt overal.

Voor sommige mensen is politiek een spelletje. Ik geloof bijvoorbeeld niet dat Donald Trump alles meent wat hij zegt. Ik denk niet dat de meeste populisten knettergek zijn. En dat denk ik ook niet van ‘gematigde’ politici, die beter zouden moeten weten, maar van dezelfde tactieken gebruik maken. Ze willen gewoon winnen. En om te winnen is alles geoorloofd.

Maar politiek is geen spelletje. En de risico’s zijn groot wanneer onze leiders zich gedragen alsof dat wel zo is. Een volk dat naar de mond gepraat wordt en daarna keer op keer wordt teleurgesteld, gaat zich steeds extremer gedragen. Om verkiezingen te winnen speelt men met krachten die steeds moeilijker in de hand te houden zijn. De geschiedenisboeken staan vol van dergelijke ‘bedrijfsongevallen’.

Geen mens wil onrust en ellende. Ook politici niet. Maar velen nemen door hun manier van politiek bedrijven het risico dat dat precies is wat er gebeuren gaat. De vraag is of ze dat bewust doen. Misschien zijn ze echt alleen maar bezig met het winnen van een spelletje. Maar er zijn toch genoeg verstandige mensen binnen de politiek die dit doorzien? Waarom horen we daar niets van. Kom op! Politiek is geen spelletje. De risico’s zijn gewoon te groot.

 

ClsWgL2UoAEZZV1.jpg-large.jpeg

Posted in: Uncategorized