Een gift van 10.000 euro. Dat is wat een vluchtelingengezin ontvangt voor de eerste inrichting van hun woonhuis. Tenminste in sommige gemeenten. In Oss doen we het anders. Mensen die niets hebben horen geholpen te worden. Maar goed is goed. Mensen krijgen geen gift maar een lening. En ze krijgen geen nieuwe maar tweedehands spullen.
Toen ik op mezelf ging wonen had ik niet genoeg geld om een hele nieuwe inrichting aan te schaffen. Sterker nog, dat kwam niet in me op. De bank kreeg ik van mijn grootouders. Mijn tante had een stoel over. En een keukentafel kreeg ik van de secretaresse van mijn vader. En de rest kocht ik bij de kringloop. Zo sprokkelde ik mijn uitzet bij elkaar. In de loop der jaren zijn de oude spullen vervangen door nieuwe. Zo doe je dat. Inkopen naar inkomen.
Vluchtelingen die in ons land mogen blijven hebben meestal niets. Ze hebben zeker geen uitzet. En de meesten hebben ook geen groot inkomen. Mensen moeten hun eigen leven opbouwen. En hun uitgaven aanpassen aan hun inkomsten. Als je niet veel geld hebt kun je geen dure en luxe spullen kopen. Het is niet verstandig net te doen of je dat wel kunt. Zo kom je razendsnel in de schulden, met alle problemen van dien.
In Oss maken vergunninghouders een afspraak bij de kringloopwinkel. Daar zoeken ze een uitzet bij elkaar. Verguninghouders krijgen geen geld in handen. De rekening van de uitzet gaat rechtstreeks naar de gemeente. Binnen drie jaar dient alles keurig te zijn terugbetaald. Hoe goedkoper de uitzet, hoe lager de schuld bij de gemeente. En hoe lager de schuld bij de gemeente, hoe sneller je op eigen kracht iets van je leven kunt maken. Een gift van 10.000 euro? Dat vind ik geen goed idee.
Mevr. Prak
31 mei 2016
Lees zojuist bovenstaande… Dat u het niet eens bent over de gift van 10.000 euro die gemeenten toekennen, kan ik me nog iets bij voorstellen. Maar waarom zouden vluchtelingen tweede hands spullen van de plaatselijke kringloopwinkels moeten terugbetalen aan de gemeente? U schrijft zelf dat u als starter ook geholpen werd door familieleden en kennissenkring. Of zie ik dit nu verkeerd?
Atsie
31 mei 2016
In Apeldoorn hebben we 2 kledingbanken en 2 facebookgroepen met “gratis af te halen”.
Bij beide worden goede gebruikte spullen ingebracht en afgehaald. Vaak zelfs nog beter dan wat je op marktplaats ziet. Mensen met een kleine beurs, dus ook vluchtelingen, maken goed gebruik van deze voorzieningen.
Resultaat: En ingericht huis voor weinig. … Je hoeft dus ook weinig terug te betalen.
Misschien een idee voor andere gemeentes
lenievanderleest
1 juni 2016
Daar heeft u een goed punt, mevrouw Prak
Rien
31 mei 2016
Waarom mogen de vluchtelingen het niet bij andere zaken zoals jouw marktkraam besteden onze kraamhuurders verkopen ook goedkoop hun spullen zeker niet duurder en soms goedkoper dan het kringloopbedrijf
els knook
31 mei 2016
Kringloop is echt niet goedkoop hoor.Laat ze via gratis en op fb marktplaats Oss kijken
Verder dit verhaal graag in Bd zodat de onzin zij krijgen alles gratis uit de wereld is.Verder vandaag vele stickers van vluchtelingen niet welkom verwijderd van gemeente prullebakken. Erg Triest dat niemand dat doet vanuit klusteam,ibn of anderszins.
eugene
1 juni 2016
k zoz eerst eens nagaan of ze werkelijk zo “arm” zijn als men beweert,dure mobieltjes gesprekken naar het thuisfront, volgens mij hebben de meeste oortjes genoeg maar willen graag meer meer meer voor nop
lenievanderleest
1 juni 2016
Die mobieltjes zijn vaak het enige ‘lijntje’ nog, met het thuisfront.
Elisabeth Scholt
1 juni 2016
Met een lening verwacht je geen gedwongen winkelnering bij een zaak die draait op ‘giften’ en overvloed van de samenleving. Dat vind ik echt raar. Lijkt erop dat dat vooral is om de Nederlanders niet nog bozer te maken. Lekker ruimhartig maar niet heus, terwijl het hier gaat om mensen die voorlopig echt niet terug kunnen vallen op een netwerk van familie, vrienden en buren.