Shoptegoed voor vluchtelingen?

Posted on 31 mei 2016

8


Een gift van 10.000 euro. Dat is wat een vluchtelingengezin ontvangt voor de eerste inrichting van hun woonhuis. Tenminste in sommige gemeenten. In Oss doen we het anders. Mensen die niets hebben horen geholpen te worden. Maar goed is goed. Mensen krijgen geen gift maar een lening. En ze krijgen geen nieuwe maar tweedehands spullen.

Toen ik op mezelf ging wonen had ik niet genoeg geld om een hele nieuwe inrichting aan te schaffen. Sterker nog, dat kwam niet in me op. De bank kreeg ik van mijn grootouders. Mijn tante had een stoel over. En een keukentafel kreeg ik van de secretaresse van mijn vader. En de rest kocht ik bij de kringloop. Zo sprokkelde ik mijn uitzet bij elkaar. In de loop der jaren zijn de oude spullen vervangen door nieuwe. Zo doe je dat. Inkopen naar inkomen.

Vluchtelingen die in ons land mogen blijven hebben meestal niets. Ze hebben zeker geen uitzet. En de meesten hebben ook geen groot inkomen. Mensen moeten hun eigen leven opbouwen. En hun uitgaven aanpassen aan hun inkomsten. Als je niet veel geld hebt kun je geen dure en luxe spullen kopen. Het is niet verstandig net te doen of je dat wel kunt. Zo kom je razendsnel in de schulden, met alle problemen van dien.

In Oss maken vergunninghouders een afspraak bij de kringloopwinkel. Daar zoeken ze een uitzet bij elkaar. Verguninghouders krijgen geen geld in handen. De rekening van de uitzet gaat rechtstreeks naar de gemeente. Binnen drie jaar dient alles keurig te zijn terugbetaald. Hoe goedkoper de uitzet, hoe lager de schuld bij de gemeente. En hoe lager de schuld bij de gemeente, hoe sneller je op eigen kracht iets van je leven kunt maken. Een gift van 10.000  euro? Dat vind ik geen goed idee.

Posted in: Uncategorized