Het is een bekend probleem. Schreeuwende en scheldende ouders die hun kinderen ‘aanmoedigen’ of commentaar hebben op de scheidsrechter. Geen al te best voorbeeld natuurlijk. En het ontneemt kinderen het plezier in de sport. Vandaar dat de KNVB besloten heeft een pilot te starten. Ouders mogen alleen nog van een afstandje toekijken.
Kinderen schijnen het fantastisch te vinden. Want vooral jonge kinderen vinden die schreeuwende ouders toch wel een beetje eng. Maar lang niet alle ouders vinden het een even goed idee. Want hoe kunnen ze nu betrokkenheid tonen bij hun kinderen? En waarom moeten de goeden onder de kwaden lijden?
Ik vind eigenlijk dat die ouders een punt hebben. Niet dat ik van mening ben dat de pilot van de KNVB teruggedraaid zou moeten worden. En ik vind al helemaal niet dat we zouden moeten wennen aan schreeuwende ouders langs de lijn. Maar de vraag hoe ouders betrokkenheid kunnen tonen, wordt niet beantwoord. Net zo min als de vraag waarom de goeden moeten lijden onder de kwaden.
Waarom pakken voetbalclubs het niet anders aan? Eventueel in samenwerking met gemeenten en wijk- of basisteams? Ouders van kinderen die zich inschrijven bij een voetbalclub zouden verplicht les kunnen krijgen in het begeleiden van hun kind. In combinatie met een jaarlijkse herhalingscursus, is dat goed voor de club, goed voor de kinderen en goed voor de ouders. Want zij zijn zo bewuster bezig met de opvoeding van hun kind.
Ouders die samen spreken over de opvoeding van hun kind. Dat zou toch normaal kunnen zijn? Misschien dat de kwaden dan kunnen leren van de goeden. Ik ken voetbalclubs die experimenteren met dit soort plannen. Dat lijkt me beter dan accepteren dat kinderen moeten spelen zonder publiek, omdat sommige ouders zich niet kunnen gedragen.
Sinon
24 mei 2016
oOK NU WORD er een verkeerde maatregel genomen en nu door de KNVB, Ouders mogen niet meer rechtstreeks aan de lijn staan.
Toen onze zoon in een E eltal voetbalde was er ook een ouder die opmerkingen maakte waar de honden geen brood van lusten. Wat deed de scheidsrechter? Hij vloot de wedstrijd stil en STUURDE DE OUDER WEG MET DE MEDEDELING DAT DE WEDSTRIJD EERST VERDER GING WANNEER HIJ WEG WAS. Die vader werd dus ter schande gezet waar velen bij waren. En dat is de juiste maatregel. Niet alle ouders die aan de lijn staan, straffen voor eeen onverlaat.
Sinon
Stef Koning
24 mei 2016
Bij de F-teams heeft de KNVB dit al vanaf vorig jaar zomer ingevoerd. Naast wat nieuwe praktische regels (veldindeling, geen scheidsrechter, etc) worden met name door nieuwe veldindeling ouders al automatisch op afstand gehouden en is de vraag inderdaad niet te schreeuwen en te schelden.
Als leider van de F merk ik dat het voor ouders lastig is om helemaal stil te zijn, maar door de afstand worden kinderen niet zo gauw beinvloed. Het valt mij alles mee dat ondanks dat er geen scheidsrechter is en de kinderen er zelf uit moeten komen welke ‘regel’ toe te passen, dat ouders zich daar buiten houden.
‘Vroeger’ was het inderdaad heel anders. In de tijd dat ik zelf onder voetbal zat, wist je op voorhand al bij welke clubs je met met dit soort taferelen rekening kon houden en waar het er juist heel gemoedelijk en sportief aan toe ging…
Frank
25 mei 2016
Ik heb zelf gescheidsrechterd bij de jeugd en ik was streng. in de eerste paar wedstrijden had ik veel kids weg te sturen of de rode kaart te geven. Na een paar keer was dit als een lopend vuurtje rond en werd het een heerlijke wedstrijd om te zien. Dezelfde regel heb ik ook toegepast bij de ouders langs de lijn. Grote mond of opruiend schreeuwen, dan een rodekaart langs de lijn. De wedstrijd werd hervat als de betreffende persoonzich verwijderd had.
Het heeft mij heel wat gescheld enook bedreigingen gekost, maar door daar op in te gaan op een rustige manier waar ook iedereen bijstond had ik ook altijd rust langs de lijn. Als club ism de scheidsrechter kun je dus veel bereiken met directe actie en wat gesprekken. Het betekent wel consequent zijn en volhouden, ook andere scheidsrechters moeten daar in meegaan. Dat is volgens mij de enige actie die werkt.
Stef Koning
26 mei 2016
Helemaal mee eens…. dat is niet alleen met het voetballen, maar ook als het gaat om regels.
Als bijvoorbeeld een (lokale) overheid hier consequent in is en een paar keer laat zien wat niet toelaatbaar is, dan geldt dit ook als signaal naar anderen dat het menens is. Hetgeen mensen vaak minder kwaad maakt, is het feit dat ze in ieder geval gehoord worden en dat je er een dialoog mee aan gaat, ook al krijgen ze niet hun zin.