Zin maken

Posted on 22 mei 2016

3


Een van de belangrijkste dingen die we onze kinderen zouden moeten leren, is het besef dat het moeite kost om iets te bereiken. En dat de vraag of je ergens zin in hebt, er niet altijd toe doet. Vrijwel iedere behoefte kan tegenwoordig direct bevredigd worden. En mensen lijken steeds minder bereid nu te investeren, om straks iets te bereiken. Volgens mij is dat een groot en groeiend probleem.

Veel onderwijsmensen herkennen het beeld. Leerlingen die het lastig vinden zich te motiveren om dingen te doen waar ze niet direct de zin van in zien. Of om te werken aan taken die saai lijken, of moeilijk zijn. Veel docenten zien het als hun taak om leerlingen te motiveren. Een denkfout wat mij betreft. Motivatie moet uit jezelf komen. Maar het is de taak van iedere opvoeder, om kinderen te leren dat je niets bereikt zonder moeite te doen. “Als je geen zin hebt, dan maak je maar zin.”

Investeren is lastig. Nu ‘pijn lijden’ in de hoop daar later van te profiteren, vraagt veel van een mens. Of het nu een opleiding betreft, of werk, of een relatie, of het leven zelf. Niet alles is even leuk. Dat is normaal natuurlijk. Maar als we (social) media mogen geloven zijn dingen die niet leuk zijn, vaak niet de moeite waard. Als je niet blij bent in je relatie, of niet gelukkig bent in je werk of met je opleiding; dan stop je er toch gewoon mee?

Het is begrijpelijk natuurlijk. Iedereen streeft naar een gelukkig leven. En het heeft geen zin je tegen beter weten in te blijven kwellen met zaken die je niet gelukkig zullen maken. Maar ik heb het gevoel dat de vraag of iets ‘leuk’ is, tegenwoordig wel erg belangrijk is. Veel dingen in het leven zijn niet leuk. Die overkomen je. Of die moeten gewoon. Moeite doen heeft zin. Misschien zit de zin wel deels in de moeite. Maar een ding weet ik zeker. Zonder moeite bereikt een mens niets. En het is goed onze kinderen dat mee te geven.

 

Posted in: Uncategorized