Examentrucjes

Posted on 18 mei 2016

0


Docenten leren examenkandidaten trucjes om hun cijfers wat op te krikken. Zo zouden kinderen die bijvoorbeeld een taal niet goed beheersen, toch een voldoende kunnen halen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL nieuws. Niet de beheersing van het vak, maar het kunnen maken van een examen is belangrijk. En dus krijgen ook docenten trucjes aangeleerd, tijdens examentrainingen van externe bureaus. Zo kunnen ze hun leerlingen beter helpen.

Een goede docent doet veel meer, maar geeft in elk geval goed les. Goede lessen zijn niet zo gemakkelijk meetbaar. Resultaten wel. Docenten met slechte examenresultaten zijn dus geen goede docenten. En op scholen met zwakke resultaten, wordt dus slecht lesgegeven. Ouders sturen hun kinderen niet naar zwakke scholen. En ook de inspectie doet dan lastig. Schoolbestuurders willen dus geen zwakke scholen. Die moeten koste wat kost voorkomen worden.

Een docent gunt zijn leerlingen het beste. Daarbij hoort in ieder geval een goed eindcijfer. Een goede voorbereiding op het examen is belangrijk. Toch komt geen enkele docent uit zichzelf op het idee om cursus ‘examentrucjes’ te gaan volgen. Ik verwed er een goede fles wijn om dat docenten door hun directie naar zo’n cursus worden gestuurd. En ik verwed er nog zo’n fles wijn om, dat schoolbesturen van hun directeuren eisen dat ze dat doen.

Examentrainingen zijn van alle tijden. Bijspijkercursussen ook. Dat docenten op cursus worden gestuurd om hun leerlingen, door middel van trucjes, door een examen heen te kunnen loodsen, dat is van recenter datum. En dat is, hoe begrijpelijk ook, gewoon verkeerd. Moet de manier van examineren op de schop, zodat de trucjes niet meer werken? Of moeten we erkennen dat onderwijskwaliteit bestaat uit meer dan alleen maar examenresultaten?

“Als u mij zegt wat kwaliteit is, dan lever ik het. En alle middelen zijn geoorloofd.” Ik ken geen onderwijsbestuurder die hardop zegt dat die stelling klopt. Maar ze denken het vrijwel allemaal. En ze hebben gelijk. Ze moeten wel. Ze worden er tenslotte op afgerekend. Het is voorlopig niet anders. Jammer.

 

 

Posted in: Uncategorized