Vrijheid omarmt

Posted on 10 mei 2016

0


Vrijheid. Iets wat de generatie van nu als iets vanzelfsprekends vindt. Maar vrijheid is niet vanzelfsprekend. Ook in Nederland hebben we voor onze vrijheid moeten strijden. Daarom staan we hier, met z’n allen, om de mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden te herdenken. Deze toespraak werd tijdens dodenherdenking uitgesproken door Thijs Verhoeven, namens regenboogstad Oss.

Anno 2016 wordt ons land overspoeld met vluchtelingen. Mensen die vluchten, op zoek naar vrijheid. Vluchten voor een beter leven. Dit zijn mensen zoals jij en ik. Mensen die ook graag willen leren, werken en lief hebben. Ook voor hen  is vrijheid niet vanzelfsprekend.

Anno 2016 worden homoseksuelen nog steeds gediscrimineerd, in elkaar geslagen. Gewoon zomaar omdat ze zichzelf willen zijn. Lief willen hebben.

Ook voor hen is vrijheid niet vanzelfsprekend.

Anno 2016 worden moslims aangekeken alsof zij allemaal terroristen zijn. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor daden waar zij niks mee te maken hebben.

Ook voor hen is vrijheid niet vanzelfsprekend.

We staan hier in 2016, 71 jaar na onze vrijheid. Maar waarom is vrijheid dan nog steeds niet vanzelfsprekend? Waarom moeten er nog steeds miljoenen mensen strijden voor hun vrijheid. Ook in Nederland. Want u wil toch ook dat uw kind opgroeit in vrijheid? Als we onze kinderen niet leren wat vrijheid is, zullen zij nooit in vrijheid kunnen leven. Vrijheid begint bij jezelf.

We kunnen alleen maar van onze vrijheid genieten, als we met z’n allen de vrijheid omarmen.

Vrijheid omarmt.

 

Posted in: Uncategorized