Oplossen of uitbuiten voor politiek gewin?

Posted on 10 mei 2016

1


Je zal deze dagen maar burgemeester zijn in Ede. Niet alleen heb je te maken met vernielingen door een behoorlijke groep lastige en deels criminele jongeren. Je wordt ook nog eens op de vingers gekeken door Kamerleden en raadsleden uit andere gemeenten. Die willen namelijk een electoraal graantje meepikken van jouw ellende. En als klap op de vuurpijl dreigt een radicale groep ‘bezorgde burgers’, uit alle delen van ons land, de wijk onveilig te gaan maken de orde te willen handhaven.

Ik heb het me vaker afgevraagd. Waar kiezen we voor? Willen we de problemen in een wijk oplossen? Of willen we andermans ellende vergroten en uitbuiten voor politiek gewin? Het probleem was in mijn ogen redelijk overzichtelijk. Criminele en overlast gevende jongeren zorgen voor grote problemen in een buurt. De buurt heeft daar last van. Niet voor niets demonstreren buurtbewoners voor een rustige buurt, waar mensen normaal samenleven. Aanpakken die foute jongeren dus. En als het even kan ook de achterliggende problemen.

Jongeren die over de schreef gaan moeten worden aangepakt. Buurtbewoners die de handen uit de mouwen willen steken moeten worden gekoesterd. De gemeente Ede heeft, net als alle gemeenten trouwens, een aantal behoorlijke uitdagingen. Volgens mij draagt commentaar vanuit Amsterdam en Den Haag niet bij aan een oplossing. Wel aan het vergroten van onrust trouwens. Stop daar nou eens mee. En laat al helemaal niet toe dat via facebook gemobiliseerde radicalen uit heel het land, door wijken gaan paraderen. Het is me wat.

Posted in: Uncategorized