Soms lijken Tweede Kamerleden niet precies te weten wat ze willen. En soms willen ze dingen die met elkaar in tegenspraak zijn. Nog niet zo lang geleden werd de verplichte reken- en taaltoets ingevoerd. Dat was nodig omdat het niveau van veel leerlingen niet hoog genoeg was. Nu wil men dat leerlingen een zwak vak op een lager niveau kunnen afsluiten….
Het klinkt wel sympathiek natuurlijk. “Je moet het systeem aanpassen aan de student en niet de student aan het systeem.” En daar is iets voor te zeggen. Jammer alleen dat een diploma ook geldt als toegangsbewijs voor een vervolgopleiding. Als een leerling een zwak vak (meestal Engels, wiskunde of Nederlands), op een lager niveau mag afsluiten, dan is niet ieder diploma even veel waard.
Als leerlingen niet alle vakken op hetzelfde niveau hoeven te volgen, geeft dat voor een school veel administratieve en organisatorische rompslomp. En een diploma kan niet meer gebruikt worden als toegangsbewijs voor een vervolgopleiding. Je kunt je afvragen of zo’n maatregel wel verstandig is. Tenslotte zouden Tweede Kamerleden eens moeten kiezen wat ze willen. Een hoger niveau nastreven en dus een reken- en taaltoets invoeren. Of leerlingen die zwak zijn in Nederlands of wiskunde toch aan een diploma helpen. Kiezen is ook een vak.
Margreet Carpaij
28 april 2016
Kiezen is inderdaad een vak. Maar het zou goed zijn beter/anders naar kinderen te kijken. Kinderen op een hoger niveau tillen is altijd goed. Het beste uit een kind halen ook. Maar in niet alle kinderen hebben een hoog niveau. Deze kinderen ontneem je een kans op een opleiding en/of baan als je zomaar een bepaald reken- of taal niveau invoert.
Kinderen met een licht verstandelijke beperking, dus waar je niet aan kan zien dat het niveau niet hoog is, kunnen heel veel…….maar niet altijd rekenen of taal.
Scheer niet alle kinderen over een kam!
Martin
28 april 2016
Dag Rene,
Deze blijft ingewikkeld hoor. Het ene moment wordt het negatief gebracht: een vwo-er doet een zwak vak op havo-niveau. Het volgende moment is het heel positief: een havo-leerling die heel goed is in geschiedenis doet dat vak op vwo en heeft dan een havo+diploma.
We werken er al veel mee en ik vind het in beide gevallen positief. In de praktijk heeft de voormalig vwo-er alleen inderdaad ‘slechts’ een havo++diploma; de realistische consequentie.
Groeten
Martin