Niet hier, niet daar, maar overal

Posted on 22 april 2016

10


“Ik begrijp dat ook vluchtelingen een onderdak nodig hebben. Maar waarom juist hier?” Vrij vertaald is dat de reactie van veel mensen die geconfronteerd worden met de huisvesting van vluchtelingen en vergunninghouders bij hen in de buurt. Zo reageren mensen in Oss. En zo reageren mensen in de rest van Nederland. 

Vluchtelingen zijn niet weg te denken. Ze zijn hier. Wat je politieke overtuiging ook is. En ze zullen ook een dak boven hun hoofd moeten hebben. Daar is eigenlijk iedere Nederlander het wel mee eens. Al is het maar uit welbegrepen eigenbelang. Van zwervende groepen mensen zonder enig perspectief is weinig goeds te verwachten. Integratie is dus in het belang van iedereen.

Een overheid doet het niet snel goed. “Waarom stop je één vluchteling in één huis. Al die ruimte voor maar één mens, dat is toch overdreven?” Aan de andere kant. “Waarom stop je vier vluchtelingen in een huis? Dat is toch levensgevaarlijk?” Of “Waarom komen er steeds meer vluchtelingen in onze buurt. Er wonen al zo veel allochtonen.” Maar ook: “Hoe haal je het in je hoofd hier vluchtelingen te plaatsen. Hier wonen alleen hardwerkende Nederlanders. Vluchtelingen passen hier niet.”

Nog een paar voorbeelden. “Mensen uit verschillende culturen moet je niet bij elkaar plaatsen. Daar komt ruzie van. Zet die vluchtelingen maar mooi bij elkaar.” Aan de andere kant. “Hoe haal je het in je hoofd vluchtelingen bij elkaar te plaatsen. Zo komt de integratie nooit op gang.” Wat te denken van deze: “Wanneer gaan die vluchtelingen eens bijdragen aan onze maatschappij. Waarom werken ze niet?” Aan de andere kant. “Ze pikken onze banen in.”

Er zijn voorbeelden te over. Deze is ook bijzonder. “Waarom zouden we investeren in deze mensen. Het valt niet uit te leggen dat ze Nederlandse les krijgen, terwijl we niet zeker zijn dat ze hier definitief mogen blijven. En dat duurt wel vijf jaar.” Aan de andere kant: “Schandalig, deze mensen zijn al een paar jaar in Nederland. Waarom leren ze de taal niet fatsoenlijk.” Er is ook geen goed van te maken.

De waarheid is dat er in Nederland veel vluchtelingen zijn en dat er nog veel zullen komen. Die mensen zullen een dak boven hun hoofd moeten krijgen, de taal moeten leren en moeten werken. Of we dat nu leuk vinden of niet. Iedere Nederlander, waar hij of zij ook woont, studeert of werkt, zal daar iets van merken. In wijken met veel sociale huurwoningen, maar ook in dorpen en zelfs villawijken. De vraag is niet hier òf daar. Het antwoord is overal.

Posted in: Uncategorized