Makkelie

Posted on 17 april 2016

3


Wat kreeg hij er ongenadig van langs op twitter. Op zich is dat wel begrijpelijk natuurlijk. Scheidsrechter Makkelie gaf Ajax tegen Utrecht in de laatste minuut een strafschop cadeau. In deze fase kan het foutje van Makkelie beslissend zijn voor het landskampioenschap. Maar om Makkelie of de KNVB van partijdigheid te betichten, dat gaat mij veel te ver. Maak het gebruik van videobeelden tijdens de wedstrijd voortaan mogelijk. En stop verder met zeuren.

Twitter staat vol met verdachtmakingen. Die hoef je niet te zoeken. Die zie je meteen. Maar wie zoekt met de hashtag #knvbmaffia, schrikt toch een beetje. De complottheorieën vliegen je om de oren. En mensen lijken er oprecht in te geloven. De KNVB zou er alles aan doen om Ajax kampioen te maken. Het ‘foutje’ van Makkelie zou een van de vele voorbeelden zijn. Maar de feiten wijzen uit dat beslissingen van scheidsrechters, over een heel seizoen genomen, nauwelijks invloed hebben op de ranglijst. ‘You win some, you lose some.’

Makkelie zelf reageerde oprecht en duidelijk. Vanuit zijn gezichtspunt kon hij de situatie niet goed zien. Hij zag wel het contact tussen twee spelers. Maar hij zag niet de bal die gespeeld werd. Na het zien van de videobeelden gaf hij ruiterlijk toe een fout te hebben gemaakt. Tot de tijd dat videobeelden tijdens de wedstrijd gebruikt mogen worden zullen dit soort fouten voor blijven komen. Daarmee is alles gezegd.

Mensen maken fouten. Scheidsrechters zijn mensen. Natuurlijk baalt de scheidsrechter. En natuurlijk balen supporters, spelers en bestuurders van PSV en Utrecht nog veel meer. Technisch gezien zijn er volop mogelijkheden om fouten als deze min of meer uit te sluiten. Het lijkt me dan ook nuttig die technologie voortaan te gaan gebruiken. Nuttiger in elk geval dan te klagen over mogelijke partijdigheid van de KNVB of scheidsrechter, zonder dat daar aanwijzingen voor zijn.

 

 

Posted in: Uncategorized