Komiek beledigt president

Posted on 14 april 2016

6


Naar onze maatstaven gemeten is de Turkse president Erdogan op zijn zachtst gezegd een tikje autoritair en lichtgeraakt. En op de manier waarop hij omgaat met de vrijheid van pers en meningsuiting mag en moet wat mij betreft kritiek geleverd worden. De wijze waarop de Duitse komiek Böhmermann dat deed, viel niet bij iedereen in goede aarde. Veel Turkse Duitsers konden er niet mee lachen. En dat kan ik begrijpen.

Niet één Turkse Duitser die het voor de komiek opneemt, schrijft de Volkskrant licht verontwaardigd. ‘Dat Duitsers vrijheid van meningsuiting belangrijk vinden, betekent nog niet dat ze de Turkse president mogen beledigen.’ Nederlanders vinden over het algemeen dat letterlijk alles gezegd mag worden. Natuurlijk mag dat. Maar moet iedereen dat ook grappig vinden?

Persoonlijk denk ik dat de nodige Turkse Nederlanders behoorlijk wat vraagtekens zetten bij het optreden van Erdogan. Maar hoe je het ook went of keert, Erdogan is wel Turks staatshoofd. Zouden Nederlanders zich op de knieën slaan van het lachen wanneer een Vlaamse komiek op de Belgische televisie zou beweren dat koning Willem Alexander graag kinderporno kijkt en vrouwen slaat?  Ik denk het niet. En Böhmermann zei veel heftigere dingen dan dat.

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Het versje van Böhmermann is natuurlijk bedoeld om te beledigen. En hij is daar, als ik zo vrij mag zijn, vrij goed in geslaagd. Het schijnt dat Erdogan dit soort beledigingen niet graag hoort. Dat kan ik begrijpen. Het schijnt dat hij ze ook zou willen verbieden. Dat kan ik niet begrijpen. Dat is gewoon belachelijk. Maar van gewone Turkse Duitsers vragen Böhmermanns  versje leuk te vinden, zoals de Volkskrant lijkt te doen, gaat me ook te ver.

 

Posted in: Uncategorized