Extra bewaking kazernes

Posted on 11 april 2016

1


Defensie scherpt de bewaking van haar kazernes aan. Dat komt omdat het televisiemaker Roberto Stegeman vrij gemakkelijk lukte het terrein van een kazerne in Oirschot binnen te komen. Het lukte hem zelfs met een legervoertuig het terrein weer af te rijden. Kamerleden reageren geschrokken en kwaad. 

Dat kamerleden boos reageren omdat de bewaking van defensieterreinen te omzeilen is, lijkt niet zo vreemd. Want wat een televisiemaker lukt, kan ook een terrorist. Dat een minister onderzoek laat doen en de bewaking laat verscherpen, ligt dan ook voor de hand. Maar ik vraag me af of het werkelijk nuttig is. En ik weet zeker dat 100% waterdichte beveiliging niet mogelijk is.

In de beeldvorming kan het anders zijn. Maar we verkeren niet in staat van oorlog. En er is nog een verschil tussen het betreden van een kazerneterrein en het stelen van wapens of munitie. Het maximaal bewaken van alle defensieterreinen en objecten kost enorm veel geld en mankracht. Zoveel zelfs, dat het de vraag is of er dan nog ruimte is voor andere taken. Als niet alles kan, moeten er keuzes worden gemaakt.

Volgens sommige politici moeten we ook alle teruggekeerde Syriëgangers permanent laten schaduwen door de geheime dienst. Dat lijkt minstens zo nuttig als het bewaken van een kazerne. Toch kan dat ook niet. De AIVD heeft bij lange na niet genoeg mensen in dienst om dat mogelijk te maken. Ook het afdoende beveiligen van stations, luchthavens en winkelcentra is helaas onmogelijk. (En mocht dat toch lukken, dan verleggen terroristen hun aandacht wel naar sportevenementen.)

Het zou een onbevredigend antwoord zijn. Maar daarom niet minder waar. Televisiemakers en terroristen zullen kazernes ook in de toekomst kunnen binnendringen. En ik denk zeker te weten dat Roberto Stegeman dat binnen afzienbare tijd gaat bewijzen ook. De sensatie zal compleet zijn. En dat is ook het doel van Stegeman. Hij wil televisie maken en kijkers trekken. Niet meer en niet minder. Ook daar moeten me mee leren leven.

 

Posted in: Uncategorized