Op papier is er geen speld tussen te krijgen. Goed onderwijs wordt gegeven door goede leraren. Zwakke scholen hebben dus betere leraren nodig. D’66, VVD en SP willen ervaren leerkrachten tijdelijk les laten geven op zwakke scholen. Dat zou goed zijn voor het onderwijs.
Helemaal onzin is het niet natuurlijk. Er wordt van alles beweerd. Maar er is slechts één factor van belang als het om goed onderwijs gaat. En dat is de kwaliteit van de leraar. Klassengrootte, onderwijssysteem, meer of minder ict, het heeft allemaal veel minder invloed op leerresultaten dan vaak gedacht. Maar een leraar kan een leerling maken of breken.
Toch is het niet zo dat zwakke scholen per definitie de zwakste leraren hebben. Soms ontstaat er een cultuur of systeem, waarin zelfs de beste leraar niet meer normaal kan functioneren. Soms verliezen scholen uit het oog waar het echt om gaat. Om interactie tussen leerlingen goede leraren bijvoorbeeld. Ik ken scholen waar onderwijs een bijzaak leek.
Ieder onderzoek wijst uit dat de kwaliteit van leraren de cruciale factor is voor goed onderwijs. Eigenlijk is daar geen onderzoek voor nodig. Wie ooit zelf op school gezeten heeft weet dat uit ervaring. Een goede school biedt tijd en ruimte aan de professionaliteit van goede mensen. En daar is nog heel veel winst te boeken.
Het plan om goede leraren te plaatsen op zwakke scholen is als idee niet slecht. Al lijkt het me praktisch nauwelijks uitvoerbaar. Maar er zijn vier plannen beter. Geef docenten de tijd en ruimte om hun werk uitmuntend te doen. Zorg dat docenten zich blijven ontwikkelen. Zorg voor een betere opleiding voor startende leraren. En zorg dat echt zwakke docenten niet langer voor de klas mogen staan.
marnixklassieketalen
9 april 2016
Ja! Het zijn voor de hand liggende, effectieve oplossingen die je geeft. Nu nog wachten tot in Den Haag de politieke wil om ze uit te voeren niet meer ontbreekt.
Rob van den Hurk
9 april 2016
Zolang het onderwijs zich blijft verschuilen achter continue kwaliteitsverbetering komt het niet toe aan waar het werkelijk om gaat: de leerling.
Vraag een docent de leerling te behandelen als ware het zijn/haar eigen kind, en de houding verbetert al.
Het decennia praten over kwaliteitsverbetering en vervolgens niet open staan voor bijscholing op master niveau of peer review is een doorn in het onderwijsoog. Docenten zijn goed bedelende vakmensen maar geen professionals.
Frank
9 april 2016
Beste René Peter,
Leuk dat je op dit idee reageert met een blog. Het initiatiefvoorstel van de D66, VVD en SP is gebaseerd op een plan van de Nationale DenkTank. Als deelnemer van die denktank heb ik mij beziggehouden met het bedenken en uitwerken van dit plan. Goed dat we het erover eens zijn dat de leraar uiteindelijk het verschil maakt voor een leerling.
Ik ben het op veel punten met je eens. Ja, soms ontstaat er een cultuur of systeem waarin ook de sterkste leraren niet meer tot hun recht komen. En ja, leraren hebben tijd en ruimte nodig en moeten zich blijven ontwikkelen. En ja, aan de opleiding valt ook nog wel wat te verbeteren (maar ook vooral aan begeleiding bij eerste baan). Echter: hoe verander je dat?
Dat is de kern van de LerarenBrigade: die extra leraren die expertise en mankracht met zich mee brengen gaan niet alleen zelf het onderwijs verbeteren. Zij helpen alleen de randvoorwaarden creëren waarbinnen het hele team gezamenlijk dat kan doen. Dat kan dus bestaan uit de cultuur of het systeem veranderen, of zorgen dat ook andere leraren genoeg tijd en ruimte hebben lessen voor te bereiden en te werken aan de professionele ontwikkeling. Ik geloof er in dat de LerarenBrigade (externe impuls) hier een cruciaal zetje in de rug voor kan zijn. En daarom kan de verbetering ook duurzaam zijn hoewel de extra kracht maar tijdelijk (2 jaar) is.
Dus mijn wedervraag: ik ben erg benieuwd welke concrete voorstellen je hebt om jouw vier plannen werkelijkheid te laten worden. Want dat heeft toch ook echt wat voeten in aarde…
Hartelijke groeten,
Frank
marnixklassieketalen
10 april 2016
Diezelfde vraag over concrete voorstellen stel ik mij ook over de Lerarenbrigade. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat, bijvoorbeeld, andere leraren genoeg tijd en ruimte hebben lessen voor te bereiden en te werken aan de professionele ontwikkeling, zoals u schrijft?
Frank
12 april 2016
Voornamelijk door simpelweg extra mankracht te bieden, wat natuurlijk ruimte voor het gehele team oplevert. Maar misschien kunnen er ook scherpere keuzes gemaakt worden, of processen verbeterd worden door een frisse blik van buiten van leraren met veel ervaring.