Klare Taal

Posted on 8 april 2016

1


Deze week kwamen ruim 80 ambtenaren uit heel Nederland naar Oss om beter te leren communiceren. Dat is nog steeds nodig. Want veel mensen begrijpen geen hout van brieven die gemeenten schrijven. Het valt ook niet mee om kraakhelder te zijn in wat je zeggen wilt. En het valt al helemaal niet mee om de rest weg te laten. In Oss schrijven we in ‘klare taal’.

De kunst van het schrijven is steeds zoveel te schrappen dat duidelijk wordt wat bedoeld is.” Ik geloof dat het Churchill was die zijn excuses aanbood voor een lange brief. “Omdat hij geen tijd had om een korte te schrijven.” Ook beleidsstukken zijn vaak onnodig lang en ingewikkeld. Niet dat iemand ooit meer leest dan de samenvatting. Want die is meestal wel kraakhelder.

In Oss schrijven we sinds 2011 in ‘klare taal’. Niet als project, maar als manier van werken. 400 medewerkers zijn getraind. En er zijn 40 taalcoaches aangesteld. Onbegrijpelijke stukken worden gewoon teruggestuurd. We zijn er nog niet. Maar er zijn flinke stappen gezet. Het is best moeilijk om een boodschap goed en duidelijk over te brengen. Ik ben er trots op dat daar in Oss veel aandacht voor is.

Unknown-5.jpeg

Posted in: Uncategorized