Ik ken niemand die exact weet waar het associatieverdrag met de Oekraïne over gaat. En natuurlijk heeft een overgrote meerderheid van bijna 70% helemaal niet gestemd. Maar van die 30% stemgerechtigden die wel gestemd hebben, was een meerderheid tegen. Het is me wat, zo’n feest van de democratie. En het kost een paar centen.
Ik heb het niet zo op referenda. Veel vraagstukken zijn niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. En zeker niet door de gemiddelde burger. Het ontbreekt ons (ja, mij ook) aan voldoende kennis om op dit dossier tot een afgewogen oordeel te komen. Bovendien schijnen referenda helemaal niet te gaan over de gestelde vraag. Maar over een ‘sentiment’.
Natuurlijk is een raadgevend referendum slechts raadgevend. In theorie zou een meerderheid van de Tweede Kamer kunnen besluiten de uitslag naast zich neer te leggen. Maar dat zou politieke zelfmoord zijn. In de praktijk is een raadgevend referendum waarschijnlijk een bindend referendum.
Volgens mij kiezen we professionele volksvertegenwoordigers omdat ze de tijd en de kennis hebben om namens ons verstandige besluiten te nemen. Dat is in elk geval de bedoeling. Als ik Jan Roos van Geenstijl.nl op het journaal hoor jubelen dat hij gewonnen heeft, dan bekruipt me toch het gevoel dat er iets niet helemaal goed gaat in dit land.
oss vrouwke
6 april 2016
als ik u dus goed begrijp zegt u eigenlijk dat je dus de burger maar niks moet vragen.
dat is schijn-democratie in mijn ogen.
maar ja,ik ben dan ook maar een gemiddelde burger en vrouw.
renepetersoss
6 april 2016
Jawel, ik vraag een burger op iemand te stemmen die hem kan vertegenwoordigen.
oss vrouwke
6 april 2016
deden ze dat dan ook maar eens.
met deze regering kun je op vakantie.
naar de filistijnen.
Giovanni
7 april 2016
Er gaat een heleboel niet goed in dit land, namelijk een steeds verder disfunctionerende democratie! Politici komen uitsluitend uit de publieke sector waardoor alle mensen die in het bedrijfsleven werken ( en dat is gelukkig nog de meerderheid) niet meer vertegenwoordigd worden. Toevallig is het bedrijfsleven wel de financiële kurk waar de hele economie op draait. Dat is kloof nummer één. Wat ook niet te ontkennen is, is dat die politici langzaam maar zeker een virtuele wereld hebben gecreëerd met oneindig veel beleidsnota’s oneindig veel regels en wetten die over oneindig veel futiliteiten gaan en zelden over hoofdzaken. Deze diarree is over burgers en bedrijven uitgestort met de illusie dat de wereld daardoor beter is geworden. Het heeft de wereld wel aantoonbaar heel duur, inefficiënt en bureaucratisch gemaakt en dat moet allemaal weer betaald worden door het bedrijfsleven. Die bedrijven en de mensen die daar werken worden daarvoor nooit beloond. In tegendeel ze worden gestraft met steeds meer regels en belastingen en ook nog weggezet als de grote milieu vervuilers en grondstoffen vreters die alle klimaat problemen op hun geweten hebben.
Dat is kloof nummer twee. De burger is wanhopig want voelt zich totaal niet begrepen dus ook niet vertegenwoordigd. De nee stem is een wanhopig signaal van onvrede. De meeste mensen zijn niet tegen Europa, maar tegen de steeds verder uitdijende, geldverslindende en niet op resultaten sturende mammoet bureaucratie van de EU waarop iedere grip langzaam maar zeker verloren gaat. Niet alleen financieel maar ook politiek leeft dit systeem steeds meer een onbeheersbaar maar uitdijende leven. De oplossing: minder Brussel, minder den Haag, minder den Bosch en minder Oss: politiek hou op met mierenneuken, schaf al die onnodige regels af, geloof nu eens in het zelf organiserend vermogen van mensen, in het goed willen handelen van mensen en breng de zelfbeheersing op om bij alles eerst de vraag te stellen: is dit een hoofdzaak van groot belang? Stort de wereld ineen als we nu eens geen regeltjes verzinnen? Doe dan gewoon niets!!!!!!
En overigens ben ik van mening dat er veel meer referenda moeten komen zolang die politieke mammoeten door denderen.
Moritz
7 april 2016
Er zijn mensen die het Oekraïne referendum een succes vinden omdat er nooit zoveel is gesproken over de problematiek binnen de Oekraïne. Is dat niet recht praten wat krom is? Wanneer het referendum wordt gezien als middel om politieke discussies te voeren maak ik me echt zorgen. Ook de politiek moet zich zorgen maken dat hun boodschap niet wordt begrepen, te complex is en op een andere golflengte wordt uitgezonden dan de radio’s van de inwoners op af kunnen stemmen.
Naar mijn mening is het referendum misbruikt om een andere discussie te agenderen; de EU. Dat maakt het middel van het referendum direct besmet en vleugellam. Jammer. Een referendum behoort een noodrem te zijn en geen agendacommissie.
Jim.
10 april 2016
Politici spreken over het algemeen ook het bedrijfsleven na, alleen de top van de bedrijven in de persoon van een lobbyist. Dus niet wat er onder de “normale” burgers leeft. Een volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt niet het volk maar zijn partij.