Studentenpastor zegent geen homo’s

Posted on 2 april 2016

5


De nieuwe studentenpastor van de Radboud universiteit zegent geen homostellen. Dat schrijft katholiek.nl. Homostellen inzegenen kan niet volgens de officiële regels van de kerk. Maar wie handelt naar de letter van de wet, handelt niet per definitie juist. Een regel kan het gezond verstand en het geweten niet vervangen. En de liefde tussen twee mensen ontkennen of veroordelen is volgens mij gewoon fout.

Berichten zoals deze doen mij pijn. En ik snap het ook echt niet. Als katholiek verwacht ik van pastores dat ze in dialoog met mensen de weg van liefde proberen te bewandelen. Natuurlijk is kannibalisme geen kwestie van smaak. Er zijn grenzen. En natuurlijk moeten die verdedigd worden. Maar wat kan er in Godsnaam mis zijn met twee mensen die van elkaar houden?

Regels zijn gemaakt door mensen. En dus kunnen die regels ook veranderd worden. Of desnoods worden genegeerd. Van pastores, die mensen in hun meest menselijke en kwetsbare momenten horen te begeleiden, mag verwacht worden dat ze zelfstandig nadenken en hun geweten laten spreken. God (liefde) is belangrijker dan welke kerkelijke leerstelling dan ook. Het blind volgen van regeltjes is voor mij geen bewijs van heiligheid, maar van geestelijke luiheid.

De voorganger van de huidige studentenpastor dacht er zo over: “Als ik signalen krijg dat op een verhouding tussen twee mannen of twee vrouwen Gods zegen rust, zijn ze bij mij aan het goede adres. Ik zou in gewetensnood komen als ik ‘nee’ zou zeggen tegen zo’n relatie. Dan zou ik de kerk belangrijker vinden dan God. Dat mag niet, dat is ketterij. Dus kan ik in zo’n geval niet anders dan vorm geven aan die liefde.”  Zo’n houding past mij beter.

Posted in: Uncategorized