God wat ben je veranderd

Posted on 24 maart 2016

1


Half Nederland zit vanavond aan de buis gekluisterd. En vele duizenden zullen in Amersfoort in levende lijve aanwezig zijn. Het spektakelstuk ‘The Passion’, over het lijdensverhaal van Christus, is een traditie geworden in Nederland. Goed voorbeeld doet goed volgen. ‘The Passion’ is zelfs in Amerika in productie genomen.

Maar hoe is dat in Godsnaam mogelijk?  In God geloven doen we toch al lang niet meer. En zeker niet in een man die, zittend op een troon hoog in de wolken, alles regelt en stuurt. Toch spreekt een oud verhaal over een heel bijzonder mens, blijkbaar nog steeds miljoenen aan. Het is een verhaal dat verbindt. Blijkbaar hebben mensen meer dan ooit de behoefte samen te komen rond een verhaal van liefde.

God is veranderd. De oude beelden kloppen niet meer. Intuïtief voelen veel mensen aan dat er meer moet zijn dan holle kerkelijke leerstellingen. Want als God bestaat, dáár is hij in elk geval niet te vinden. En hoog in de wolken evenmin. Volgens theoloog Huub Schumacher kun je ‘het geheim van al wat is’, door de mensen graag God genoemd, überhaupt niet vinden buiten onze werkelijkheid. Maar er helemaal binnenin.

Schumacher heeft een boek geschreven. ‘God wat ben je veranderd’. Hij schrijft over menselijke ervaringen als verlangen, teleurstelling, onzekerheid en het geloof dat er méér is. Ook al kunnen we ons daar geen concrete voorstelling van maken. Zijn boek gaat over het echte leven. Het is een menselijk boek dat aanspreekt. Wat mij betreft is het in deze onzekere paastijd een absolute aanrader. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

Posted in: Uncategorized