Juichtweets

Posted on 23 maart 2016

3


De Tweede Kamer is geschokt over een aantal juichtweets die zijn verstuurd naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is er als de kippen bij om “deze uitwassen keihard aan te willen pakken.” Tsja, zo’n reactie zal best stemmen opleveren. Maar onverstandig is het wel.

De aanslagen in Brussel zijn verschrikkelijk. Dat voorop gesteld. Ook mijn bloed gaat koken wanneer ik iemand laconiek zie doen over zoveel menselijk leed. Dat wordt nog erger wanneer men zich er vrolijk over maakt. Iemand keihard willen aanpakken is een menselijke reactie op zoveel kwaadaardige onbenulligheid. Maar laat mij nu denken dat het niet zo verstandig is om als toonaangevend politicus olie op het vuur te gooien. Daar komen ongelukken van.

Het is een beetje een ‘guilty pleasure’ van mij. Ook ik surf wel eens nutteloos over het internet. En het aantal berichten waarin men bommen op moslimlanden met gejuich schijnt te ontvangen, is niet te tellen. Ook daar sterven onschuldige mensen. En ook daar is niks grappigs aan. Ik denk dat Zijlstra die berichten ook wel eens leest. Maar hij veroordeelt ze nooit in het openbaar. Hij zou zich toch kunnen afvragen wat zijn oproep tot het “keihard aanpakken van uitwassen” doet met de gemiddelde moslim? Waarschijnlijk hoort men Zijlstra zeggen dat dertig doden in Brussel erger zijn dan alle dode moslims in het Midden Oosten. “Moslims doen er dus niet toe.”

Als je er over nadenkt is het best knap eigenlijk. Met een reactie twee schadelijke dingen bereiken. Ten eerste boze westerlingen aanmoedigen om nog bozer te worden, met alle risico’s van dien. En ten tweede alle moslims van je vervreemden. Dat doe je toch niet als je even nadenkt? In tijden van crisis, woede en emotie zoek ik leiders die het hoofd koel houden. En zeker geen politici die olie op een smeulend vuur gieten in de hoop de peilingen van Maurice de Hond positief te beïnvloeden. Alsjeblieft politici in Den Haag, hou je een beetje in. Het land zal er wel bij varen.

Posted in: Uncategorized