Vreemde wereld

Posted on 9 maart 2016

6


Wat te denken van het volgende? Een moeder kan haar huis niet meer schoonhouden. Daarom helpt haar dochter af en toe een handje mee. De dochter wordt daarvoor betaald vanuit een Persoons Gebonden Budget (PGB). De gemeente (niet zijnde Oss voor alle duidelijkheid) trekt het PGB in. “Want moeder heeft hulp binnen eigen kring gevonden. Waarom moet er dan een beroep op de gemeente worden gedaan?”

De dochter is boos. Als ze er niet voor betaald wordt, dan weigert ze nog langer te poetsen. Nu heeft moeder een probleem. En men stapt naar de rechter. De rechter oordeelt dat in dit geval het PGB weer uitbetaald moet worden. Omdat: “de dochter reeds voor de totstandkoming van het primaire besluit heeft aangegeven dat zij stopt met de ondersteuning van haar moeder als de betaling van het PGB wordt stopgezet.”

Samengevat zegt de rechter dat de overheid de dochter moet betalen voor schoonmaakwerk bij haar moeder, omdat ze het anders niet doet. Ik ben geen jurist. Maar dit vind ik toch bijzonder. Als ik aangeef dat ik weiger een vinger uit te steken voor mijn ouders zonder dat ik daar voor betaald word, word ik er dus voor betaald? Juridisch zal het wel kloppen. Menselijkerwijs vind ik het onbegrijpelijk.

Het kan niet in alle gevallen. Dat begrijp ik best. Maar is het nu echt zo vreemd dat kinderen hun ouders een beetje helpen wanneer dat nodig is? Ik hoorde laatst van een mevrouw die brandstofkosten bij de gemeente wilde declareren omdat ze op bezoek moest bij haar zieke moeder. Dat is toch raar? Sommige dingen doe je toch gewoon omdat ze bij het leven horen?

 

Posted in: Uncategorized