Enorme aanslagen

Posted on 7 maart 2016

2


“IS beraamt enorme en spectaculaire aanslagen”. Daarvoor waarschuwt het hoofd van de Britse terreurbestrijding Rowley. Volgens hem is de terreurgroep van plan om grote aanslagen – zoals die van afgelopen november in Parijs – ook op andere plekken in Europa uit te voeren. Dat zal best. En nu?

Rowley heeft gelijk. Er komen vast nieuwe aanslagen. Voor zo’n voorspelling hoef je niet briljant en ook niet helderziend te zijn. Maar wat moet een burger met die ‘kennis’? De enige die er iets mee opschiet is Rowley zelf. Als het mis gaat zegt hij: “Zie je wel.” En als het niet mis gaat, dan heeft hij zijn werk goed gedaan.

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zullen er inderdaad nieuwe aanslagen komen. En het is niet mogelijk ons daar echt tegen te beschermen. Als je bij ieder winkelcentrum zwaar bewapende soldaten zet, dan kiezen terroristen gewoon een ander doelwit uit. Het is een ongemakkelijke waarheid. Maar er zijn niet genoeg soldaten om iedere straathoek te beveiligen. Zelfs niet als je dat echt zou willen.

Aan de andere kant hoeven we ons ook niet bang te laten maken. De kans dat je het slachtoffer wordt van terrorisme, is in Nederland een stuk kleiner dan dat je door de bliksem wordt getroffen. En als het waar is dat terroristen vooral angst willen zaaien, lijkt het me heel verstandig de woorden van Rowley op hun waarde te schatten. Het zijn nutteloze waarschuwingen, waarmee hij op voorhand zijn straatje probeert schoon te vegen. Niet meer en niet minder.

Posted in: Uncategorized