Wegkijkers

Posted on 24 februari 2016

7


Wat hebben de dader van een dodelijke steekpartij, een pleger van ernstige en langdurige mishandeling, rellende hooligans en verreweg de meeste bedreigers van politici en andere ambtsdragers met elkaar gemeen? Natuurlijk, allen kwamen de afgelopen dagen in het nieuws. Maar er is nog een overeenkomst. Ze zijn man. En ze zijn blank. En ze zijn Nederlander van geboorte.

Het feit dat veel media niet berichten over de ware achtergrond van deze daders is een slechte zaak. Het lijkt er op dat een ongemakkelijke waarheid willens en wetens in de doofpot wordt gestopt. Door de etniciteit van deze daders niet te vermelden maken media zich schuldig aan ‘wegkijken.’ En hoe schadelijk dat wegkijken is, dat zien we iedere dag…

Je moet er maar eens op letten. De afkomst van een verdachte van een misdrijf wordt slechts expliciet benoemd wanneer het een vluchteling of ‘iemand met een Noord Afrikaans uiterlijk’ betreft. Op social media ook wel ‘lichtgetintiërs’ of ‘bontkraagjes’ genoemd. Wegkijken hoeft niet. Dergelijke criminele types zijn er volop. En ze moeten worden aangepakt. Hard wat mij betreft.

Maar soms lijkt het wel alsof allochtonen een monopolie hebben op het veroorzaken van ellende. En dat is echt niet zo. Het zou de wereld wel lekker overzichtelijk maken. Maar de ongemakkelijke waarheid is dat gedrag niet te verklaren valt uit de kleur van iemands huid. Wel worden we met zijn allen steeds banger. En dat is jammer. Misschien dat het zou helpen wanneer de media altijd (of nooit) de achtergrond van daders in nieuwsberichten zou verwerken.

 

 

 

Posted in: Uncategorized