Sibelius

Posted on 20 februari 2016

4


De Finse componist Jean Sibelius is de naamgever van Parkflat Sibelius in Oss. De Résidence is gebouwd in 1977 om oud werknemers van Organon op een comfortabele manier ook na hun pensioen in Oss te laten wonen. De naam Sibelius is goed gekozen. Thema’s in het werk van deze Finse componist zijn onafhankelijkheid, zelfbewustzijn, zelfstandigheid en trots. Woorden die ook van toepassing zijn op de huidige generatie senioren.

In 1977 is Résidence Sibelius gebouwd. De gemeente Oss was daar maar wat blij mee. Het voorzag in een behoefte waar tot dan toe nog niet voorzien in was. Een park werd aangelegd. En de gemeente stond een tijd lang garant voor de exploitatie. Inmiddels is de Résidence een begrip in het Osse. En bijna niet meer weg te denken.

Oorspronkelijk opgezet als serviceflat, werden aanpassingen noodzakelijk om aan de stijgende zorgvraag van de bewoners te kunnen voldoen. Zoals het werk van Sibelius in de loop der jaren een ontwikkeling doormaakte, zo ook de Résidence en haar bewoners. Sibelius zelf typeerde zijn latere werk als helder als glas. “Waar andere componisten hun gehoor cocktails aan bieden, schenk ik helder koud water.” Ik geloof niet dat er alleen maar water gedronken wordt. Maar de visie is helder.

Mensen wonen zelfstandig. En mensen blijven zelfstandig, onafhankelijk en trots. Maar met de zorg binnen handbereik wanneer dat nodig is. Verhuizen naar een verpleegtehuis is dus niet langer nodig. “Gaat niet bestaat niet” is het motto van ECR, de organisatie die de verantwoordelijk is voor de Résidence. Een motto dat aanspreekt. Ik feliciteer Oss, de bewoners van de Résidence en de directie van ‘European Care Resedences’, Paul, Maria en Henny, met de eerste fase van de renovatie.

 

 

Posted in: Uncategorized