Pepperspray tegen OV-hufter

Posted on 20 februari 2016

0


De Tweede Kamer zint op een harde aanpak van zogenaamde OV-hufters. Dat zijn mensen die zich misdragen in metro, bus, tram of trein. De VVD oppert zelfs een proef met pepperspray. “Dat zou onderdeel kunnen uitmaken van de verdedigingslinie van een conducteur,” aldus kamerlid Betty de Boer. Krijgshaftig taalgebruik doet het altijd goed.

Er wordt gesproken over strengere straffen, hogere boetes en stationsverboden. Dat klinkt allemaal erg stoer. En vermoedelijk doet dat het goed bij de kiezer. De vraag is of het helpt. Een conducteur die in een volle treincoupe een lastige man bewerkt met pepperspray, zal de veiligheid van personeel en reizigers waarschijnlijk niet bevorderen. In Amerika pleit men voor het bewapenen van leraren met vuurwapens. Dat is ook geen goed idee.

Hogere straffen werken niet. Ze zorgen er althans niet voor dat mensen zich bedenken voor ze een misdrijf gaan plegen. Landen met de hoogste straffen hebben niet de laagste criminaliteitscijfers. Het is jammer. De feiten liggen nu eenmaal zo. Het is niet anders. Een hoge pakkans helpt wel. En het helpt ook wanneer reizigers elkaar op hun gedrag aanspreken. En aan beiden is wel iets te doen.

‘De broken window theory’ stelt dat tekenen van rotzooi ervoor zorgen dat mensen (ander) klein crimineel gedrag veroorzaken. Schone treinen dragen dus zeker bij aan een betere sfeer en een groter gevoel van veiligheid. Bovendien zijn mensen die zich veilig voelen meer geneigd elkaar aan te spreken. Het inzetten van meer conducteurs helpt ook. Niet alleen voor het veiligheidsgevoel van reizigers. Maar ook om de pakkans te verhogen.

Eigenlijk weten we het best. Hufterig gedrag voorkom je niet met pepperspray. Schone treinen, een prettige sfeer en de inzet van meer conducteurs helpen wel. Maar ja, dat klinkt niet zo stoer natuurlijk. En het kost wel geld. En een ‘goed politicus’ wil wel een harde aanpak van hufters, maar geen duurdere treinkaartjes voor reizigers of extra inzet van belastinggeld. Het is wat.

 

 

Posted in: Uncategorized