Laat leerlingen hun beste vakken op een hoger niveau afsluiten. Dat vinden zowel staatssecretaris Sander Dekker en Paul Rosemöller van de VO-raad. Dekker: “Je kunt het laten zien bij je vervolgopleiding. En zeggen: ik heb mijn talen op een hoger niveau gedaan. Kan ik daarvoor ontheffing krijgen of vrijstelling voor bepaalde vakken?”
Helaas, andersom werkt het niet. Wie een vak op een lager niveau afsluit krijgt geen volwaardig diploma. En wanneer je een paar vakken op een hoger niveau hebt afgesloten, krijg je geen toegang tot een hogere vorm van vervolgonderwijs. De vraag is dus wat zo’n maatwerkdiploma nu echt oplevert.Toch vindt Paul Rosemöller van de VO-raad het ‘maatwerkdiploma’ een sympathiek plan. “Want op deze manier worden inspanningen van leerlingen zichtbaar op een diploma.”
Dat het volgen van een of enkele vakken op een hoger niveau, voor een schoolorganisatie zorgt voor organisatorische en administratieve rompslomp is misschien geen onoverkomelijk probleem. Maar het mag toch wel een punt van afweging zijn? Want voor welk probleem is dat maatwerkdiploma nu een oplossing? Ik heb nog nooit een leerling met een negen op zijn eindlijst horen klagen dat zijn inspanningen niet zichtbaar zijn op een diploma.
Marieke
17 februari 2016
Nuchtere blik!
Robert-Jan Steegman
17 februari 2016
Als het niet uit de CDA-koker komt is het niet snel een goed idee René, of wel? 😉 En waar staat dat iets een ‘oplossing’ moet zijn voor een ‘probleem’. Dit is een uitdaging voor leerlingen die ergens goed in zijn om daar nog beter in te kunnen scoren door op een hoger niveau examen te doen. Daar gaat onderwijs toch om, leerlingen uitdagen?