Maatwerkdiploma

Posted on 17 februari 2016

2


Laat leerlingen hun beste vakken op een hoger niveau afsluiten. Dat vinden zowel staatssecretaris Sander Dekker en Paul Rosemöller van de VO-raad. Dekker: “Je kunt het laten zien bij je vervolgopleiding. En zeggen: ik heb mijn talen op een hoger niveau gedaan. Kan ik daarvoor ontheffing krijgen of vrijstelling voor bepaalde vakken?”

Helaas, andersom werkt het niet. Wie een vak op een lager niveau afsluit krijgt geen volwaardig diploma. En wanneer je een paar vakken op een hoger niveau hebt afgesloten, krijg je geen toegang tot een hogere vorm van vervolgonderwijs. De vraag is dus wat zo’n maatwerkdiploma nu echt oplevert.Toch vindt Paul Rosemöller van de VO-raad het ‘maatwerkdiploma’ een sympathiek plan. “Want op deze manier worden inspanningen van leerlingen zichtbaar op een diploma.”

Dat het volgen van een of enkele vakken op een hoger niveau, voor een schoolorganisatie zorgt voor organisatorische en administratieve rompslomp is misschien geen onoverkomelijk probleem. Maar het mag toch wel een punt van afweging zijn? Want voor welk probleem is dat maatwerkdiploma nu een oplossing? Ik heb nog nooit een leerling met een negen op zijn eindlijst horen klagen dat zijn inspanningen niet zichtbaar zijn op een diploma.

 

 

 

 

Posted in: Uncategorized