Uitsluiten van risico’s?

Posted on 15 februari 2016

4


“We moeten accepteren dat niet alles te voorkomen is. We leven in een relatief veilig stuk van de wereld. Maar natuurlijk lopen we risico’s. Pogingen risico’s tot nul te reduceren zijn duur en op zijn best nutteloos.” Daarover sprak hoogleraar besturen van veiligheid Ira Helsoot, bij politiek cafe Zout.

“We hebben de afgelopen jaren miljarden euro’s begraven”, aldus Helsoot. “Volgens het meest negatieve scenario van de grootste doemdenker die wetenschappelijk Nederland rijk is, zou misschien een halve persoon per jaar ziek worden van de straling van hoogspanningskabels. Toch hebben we heel democratisch besloten die kabels onder de grond te leggen. Dat kost vele miljarden. En het draagt niet bij aan onze gezondheid.”

Nog een actueel voorbeeld van Helsoot. “Om het gevoel van veiligheid te vergroten trainen we nu agenten om met automatische wapens te patrouilleren. Dat helpt niets. Wie een aanslag wil plegen doet dat gewoon op een plek waar niemand patrouilleert. En het gevoel van veiligheid wordt er ook niet door vergroot. Mensen met automatische wapens maken burgers alleen maar banger. Het is symboolpolitiek van bange politici.”

Binnen de politiek weerklinkt bij ieder incident de roep om maatregelen die herhaling zou moeten voorkomen. Terwijl men weet dat dat helemaal niet kan. “De burger is niet dom”, aldus Helsloot. “Hen valt echt wel uit te leggen dat het niet verstandig is heel veel belastinggeld uit te geven aan maatregelen waarvan op voorhand duidelijk is dat ze niet bijdragen aan welke oplossing voor welk probleem dan ook. De vraag is alleen of de politiek die boodschap durft uit te dragen.” Stof tot nadenken zou ik zeggen.

 

 

Posted in: Uncategorized