“We moeten accepteren dat niet alles te voorkomen is. We leven in een relatief veilig stuk van de wereld. Maar natuurlijk lopen we risico’s. Pogingen risico’s tot nul te reduceren zijn duur en op zijn best nutteloos.” Daarover sprak hoogleraar besturen van veiligheid Ira Helsoot, bij politiek cafe Zout.
“We hebben de afgelopen jaren miljarden euro’s begraven”, aldus Helsoot. “Volgens het meest negatieve scenario van de grootste doemdenker die wetenschappelijk Nederland rijk is, zou misschien een halve persoon per jaar ziek worden van de straling van hoogspanningskabels. Toch hebben we heel democratisch besloten die kabels onder de grond te leggen. Dat kost vele miljarden. En het draagt niet bij aan onze gezondheid.”
Nog een actueel voorbeeld van Helsoot. “Om het gevoel van veiligheid te vergroten trainen we nu agenten om met automatische wapens te patrouilleren. Dat helpt niets. Wie een aanslag wil plegen doet dat gewoon op een plek waar niemand patrouilleert. En het gevoel van veiligheid wordt er ook niet door vergroot. Mensen met automatische wapens maken burgers alleen maar banger. Het is symboolpolitiek van bange politici.”
Binnen de politiek weerklinkt bij ieder incident de roep om maatregelen die herhaling zou moeten voorkomen. Terwijl men weet dat dat helemaal niet kan. “De burger is niet dom”, aldus Helsloot. “Hen valt echt wel uit te leggen dat het niet verstandig is heel veel belastinggeld uit te geven aan maatregelen waarvan op voorhand duidelijk is dat ze niet bijdragen aan welke oplossing voor welk probleem dan ook. De vraag is alleen of de politiek die boodschap durft uit te dragen.” Stof tot nadenken zou ik zeggen.
Ton Rademakers
15 februari 2016
“Als er ook maar 10 % kans bestaat dat een werknemer zichzelf opzettelijk iets kan aandoen dan moet de werkgever dat zien te voorkomen” .
Met deze regel heeft de nederlandse industrie zich 25 jaar geleden al uit de markt geprijst.
Sinon van Geloven
15 februari 2016
Een waar verhaal. Ik heb de indruk dat de politiek vaak per incident reageert. En dan komen vaak de verkeerde wetten en maatregelen. Ik denk dat het ontbreekt aan integraal beleid. Sterk zie ik dat bij het Min van O&W. Maar ook bij andere ministeriies en ook andere bestuursorganen zien wij dit. Wapens lossen terreur niet op. Ik denk dat een gewapende politie niet afschrikt. Maar het lost de terrorisme dreiging niet op. Bij PGB zien wij het ook weer. De vz van de R v B wordt ontslagen maar dit is geen oplossing. Dus management by incident.
Dus overheid: geintegreerd beleid ook in verkiezingsstrijd.
Inge Douma
15 februari 2016
Argumenten…die kabels liggen ondergronds om schade wegens storm en dergelijke te beperken en omdat ons land zo dicht bebouwd is dat ondergronds beter is. Verder is de grond hiervoor goed te gebruiken itt landen waar die rotsachtig is. Niet voor onze gezondheid dus. Drogredenen gebruiken om je argumenten kracht bij te zetten is niet handig.
renepetersoss
15 februari 2016
Dag Inge, ik verwijs naar het volgende krantenbericht http://www.volkskrant.nl/archief/hoogspanning-gaat-ondergronds~a3427569/ Citaat: “Welk verband er is tussen leukemie bij kinderen en hoogspanningsmasten, is niet duidelijk. Maar over vier jaar moeten alle kabels onder de grond liggen. ‘Een champagnemomentje.’