Tien miljard extra naar onderwijs

Posted on 13 februari 2016

2


De PvdA wil de komende regeerperiode fors extra geld uittrekken voor onderwijs. Want Diederik Samsom wil “leraren twee keer zo goed opleiden, twee keer zo veel betalen en ook twee keer zo snel afscheid van ze kunnen nemen als het echt niet gaat.” Dat is in ieder geval heldere taal!

Ontdaan van de retoriek heeft Samsom een punt. Aan de opleiding en (bij)scholing van een aantal leerkrachten valt nog behoorlijk wat te verbeteren. Het beroep van leerkracht zou een stuk interessanter worden, wanneer de beloning beter zou zijn. En het zou een zegen zijn voor leerlingen, wanneer van niet-functionerende docenten gemakkelijker afscheid genomen kon worden.

Maar 10 miljard erbij! Dat is een behoorlijke inzet. Geen bezuinigingen op onderwijs, cultuur en wetenschappen. Maar gewoon ruim 30% erbij! Ter vergelijking, we geven aan defensie (in deze tijd toch ook niet geheel onbelangrijk) in totaal slechts zeven en een half miljard euro uit. Samsom is niettemin duidelijk. Hij wil betere leraren en dat mag best veel extra geld kosten.

Waar al dat geld vandaan moet komen, is niet bekend. Samsom begrijpt dat dat bedrag niet een, twee, drie bijeen gesprokkeld is. “Dat duurt misschien wel vijftien jaar.” Die ernstige nuancering van zijn uitspraken is dan weer jammer. Want politiek gezien staat vijftien jaar gelijk aan nooit. Kom op Samsom, dat kan beter. “You talk the talk, but do you walk the walk?”

 

 

 

Posted in: Uncategorized