Valse dyslexieverklaring

Posted on 10 februari 2016

4


Het is een fluitje van een cent om een valse dyslexieverklaring te bemachtigen. Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van een uitzending van het undercoverprogramma RamBam. Met zo’n verklaring krijgen studenten extra examentijd en een compensatie voor opgelopen studievertraging. De uitzending zal de nodige stof doen opwaaien.

Op het ministerie hebben ze nog nooit gehoord van fraude met dyslexieverklaringen. Wel is het opgevallen dat het percentage kinderen met zo’n verklaring  tussen 2007 en 2015 is gestegen van 1,6 naar 10,5 in 2015. Meer dan 10% van de kinderen zou kampen met een ernstige leer- en leesstoornis. Dat is wel een ongeloofwaardig hoog percentage.

Wetenschappelijk gezien zou rond de 3,5% van de kinderen werkelijk dyslectisch zijn. Volgens Remco Reij, voorzitter van de adviesraad van het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie, ontstaat er op sommige scholen een run op dyslexieverklaringen. En vaak zijn die verklaringen niet goed onderbouwd. Reij: ‘Ouders zeggen: heb je zo’n ding nodig? Nou, dan halen we er toch een voor 100 euro?’

Het hebben van een dyslexieverklaring is prettig. Je hebt dan recht op extra faciliteiten. Ook voor scholen is het prettig. Ze hopen door die faciliteiten betere examenresultaten te behalen. En voor sommige ‘bureautjes’ is het helemaal prettig. Zij worden er rijk van. Voor de belastingbetaler is het niet prettig. Het is dus niet vreemd dat staatssecretaris Dekker hier iets aan wil doen.

Er zijn mensen die beweren dat dyslexie helemaal niet bestaat. En dat taalzwakke mensen zich niet zo moeten aanstellen. Het weghalen van extra faciliteiten voor mensen met een dyslexieverklaring, zou in hun ogen al een heleboel oplossen. Financieel gezien klopt dat. Maar dyslexie is een concreet bestaande leer- en leesstoornis. Wie echt dyslectisch is, heeft een stevige handicap. Zij mogen niet lijden onder nieuwe maatregelen.

Voor scholen, ouders en sommige ‘bureautjes’ lijkt het wel erg gemakkelijk en lonend om verklaringen af te geven. Maar daarmee is het probleem dyslexie niet uit de wereld. Fraudeurs horen aangepakt te worden. En mensen die maximaal gebruik maken van bestaande regels wat mij betreft ook. Maar laat mensen met een handicap niet de dupe worden van het systeem alstublieft. Ik ben benieuwd naar de reactie van de staatssecretaris.

 

 

Posted in: Uncategorized