Homoseksuele vluchtelingen met de dood bedreigd

Posted on 8 februari 2016

3


Homoseksuele vluchtelingen worden in vluchtelingenkamp Heumensoord bij Nijmegen met de dood bedreigd. Dat schrijft de Volkskrant. Belangenorganisatie COC pleit dan ook voor de opvang van homoseksuele vluchtelingen in zogenaamde ‘safe houses’. De gemeente wil daar niet aan. “Zo worden de slachtoffers gestraft en niet de daders.”

In een tentenkamp buiten Nijmegen worden vluchtelingen opgevangen. Het COC ontving van een homoseksuele asielzoeker foto’s van geschreven bedreigingen. Daarop stonden teksten als ‘kill gay’ en ‘camp no good, kill you gay’. Er zouden meer homo’s lastig gevallen worden. Maar de daders zijn vooralsnog onbekend.

Voor staatssecretaris Klaas Dijkhoff is het een principekwestie. In Nederland wordt niet gediscrimineerd. En als dat toch gebeurt, dan zonder je de slachtoffers niet af, maar straf je de daders. Een helder standpunt. En Dijkhoff heeft ‘in principe’ gelijk natuurlijk. Jammer alleen dat de daders in Heumensoord niet bekend zijn.

Het is goed om principes te hebben. Maar principieel zijn is mij soms te gemakkelijk. Homoseksuele mensen hoeven van mij geen voorkeursbehandeling te krijgen. Maar veiligheid is een basisvoorziening, mag ik hopen. Ik ga er vanuit dat het verhaal van de bedreigingen klopt. Je mag het principieel onjuist vinden het slachtoffer en niet de dader te isoleren, maar je mag vanwege die principes een slachtoffer niet aan zijn lot over laten.  

Posted in: Uncategorized