Wilders: “Of in de coalitie of een volksopstand”

Posted on 2 februari 2016

8


Als de PVV na de verkiezingen de grooste partij wordt en toch niet in de regering komt, dan voorziet Geert Wilders een volksopstand. Wilders in het AD: “Andere politieke partijen zullen zaken moeten doen met de PVV. Het is aan niemand uit te leggen, als dat niet gebeurt. Ik denk dat het volk dan in opstand komt.”

Dat zijn me nog eens uitspraken. In een democratie heb je in principe een meerderheid nodig om een regering te kunnen vormen. En zolang je als politieke partij de absolute meerderheid niet hebt, zul je een coalitie moeten vormen met andere partijen. Als een meerderheid van de door het volk gekozen volksvertegenwoordigers niet met de PVV wil samenwerken, maar samen een coalitie vormt, dan is dat zo. Zo werkt een parlementaire democratie.

Wilders zegt te hopen dat een eventuele opstand wel democratisch en geweldloos gebeurt. Dat is een hele opluchting. En hij gaat er blijkbaar niet vanuit dat hij bij de verkiezingen een absolute meerderheid zal halen. De PVV heeft dus andere partijen nodig om mee samen te werken. Als Wilders echt wil regeren, zou het dan niet verstandiger zijn zich op te stellen als betrouwbare coalitiepartner, in plaats van te waarschuwen voor een volksopstand als hij zijn zin niet krijgt? Het is maar een overweging.

Unknown-3.jpeg

Posted in: Uncategorized