Soepeler regels voor pensioenen

Posted on 2 februari 2016

2


Door de lage rentestand en malaise op de beurzen, zullen sommige pensioenfondsen moeten korten op hun uitkering. Doen ze dat niet dan voldoen ze niet aan de strengere financiële eisen die de politiek aan hen gesteld heeft. Dat kan anders stelt Peter Borgdorff, directeur van pensioenfonds PFZW.

Mensen zijn opgegroeid met het idee dat pensioenen gegarandeerd zijn. Dat zegt Borgdorff in De Telegraaf. Van dat achterhaalde idee moeten we wat hem betreft zo snel mogelijk van af. “Dan zijn we ook meteen af van de discussie over buffers en dekkingsgraden. En dan kunnen we de buffer voor een deel uitkeren. Dan krijgen mensen een hoger pensioen.” Het is ongelofelijk, maar het staat er echt….

Die man is briljant. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben. Als we werkende mensen wel laten betalen, maar geen pensioen meer garanderen, dan kunnen we gepensioneerden een hoger pensioen uitkeren! Ik weet niet of de financiële regels die pensioenfondsen zijn opgelegd te streng zijn of juist niet. Ik heb daar geen verstand van. Maar het opgeven van pensioengarantie voor de een, in ruil voor een hoger pensioen voor de ander, dat lijkt me geen best plan.

Posted in: Uncategorized