Kinderen met dyslexie mogen bij de aankomende centrale eindexamens geen gebruik meer maken van spellingscontrole. Spellingsvaardigheid telt (beperkt) mee bij het centraal schriftelijk eindexamen. Het is onrechtvaardig wanneer je vanwege een handicap niet kunt spellen en geen hulpmiddelen mag gebruiken om die handicap te compenseren.
Een examen hoort voor iedereen gelijk te zijn. Waarom zou het ene kind dan spellingscontrole mogen gebruiken en de andere niet. Iedereen is toch gelijk? Maar gelijkheid bestaat niet. En zeker niet binnen het onderwijs. Geen kind is hetzelfde. En geen kind zou hetzelfde behandeld moeten worden. Zou dat niet de kern moeten zijn van passend onderwijs?
Met een handicap moet je leren leven. Dat klinkt misschien hard. Maar het is niet anders. Je zult gedurende je (werkzame) leven hulpmiddelen moeten gebruiken om iets voor elkaar te krijgen dat voor een ander misschien vanzelfsprekend is. Dat iemand vanwege zijn handicap niet in staat is foutloos te schrijven, kun je hem niet kwalijk nemen. Maar dat iemand te lui is die spellingscontrole te gebruiken wel. Hulpmiddelen tijdens een examen voor wie dat echt nodig heeft? Juist wel!
Jan
31 januari 2016
Inderdaad het zou onrechtvaardig zijn als je wegens jou handicap de spellingscontrole niet meer mag gebruiken. Eigenlijk te triest dat rene hierover n blog moet schrijven, wel goed dat hij dit doet. Misschien moet hij of zij die bedacht heeft dat dit niet meer mag maar eens een hersencontrole doen.
ans
31 januari 2016
Je kunt en mag niet generaliseren gepaste een bril draagt toch ook niet iedereen!!!!!
Denk goed na voor dat je iemand iets af pakt en hem of haar belemmerd in zijn kunnen.
Marieke
31 januari 2016
De man van de commissie legde het op de radio goed uit. Voor mensen met handicaps zijn er aangepaste rijbewijzen. Als ze door hun handicap niet aan alle eisen voor een normaal rijbewijs kunnen voldoen, krijgen ze geen normaal rijbewijs, maar een aangepast rijbewijs. Zo zou je bij diploma’s die zijn behaald met extra hulpmiddelen een vermelding op het diploma moeten zetten: “behaald met hulp van spellingcontrole”. Kan iemand het diploma niet zonder die hulp halen, en je geeft hem een diploma dat suggereert dat hij dat wel kan, dan kunnen vervolgopleidingen en werkgevers niet meer op die diploma’s vertrouwen.
Nou blijkt dat de meesten het liefst een gewoon diploma willen proberen te halen, dus zonder de vermelding “behaald met hulp van”. Dat staat ieder vrij en is ieder van harte gegund, maar dan moet je het dus zonder spellingscontrole doen.
Ik vond het een overtuigend verhaal. Als ik een hand mis waardoor ik niet kan schakelen, krijg ik niet het gewone rijbewijs, maar een automatenrijbewijs.