Spellingscontrole tijdens eindexamens

Posted on 30 januari 2016

3


Kinderen met dyslexie mogen bij de aankomende centrale eindexamens geen gebruik meer maken van spellingscontrole. Spellingsvaardigheid telt (beperkt) mee bij het centraal schriftelijk eindexamen. Het is onrechtvaardig wanneer je vanwege een handicap niet kunt spellen en geen hulpmiddelen mag gebruiken om die handicap te compenseren.

Een examen hoort voor iedereen gelijk te zijn. Waarom zou het ene kind dan spellingscontrole mogen gebruiken en de andere niet. Iedereen is toch gelijk? Maar gelijkheid bestaat niet. En zeker niet binnen het onderwijs. Geen kind is hetzelfde. En geen kind zou hetzelfde behandeld moeten worden. Zou dat niet de kern moeten zijn van passend onderwijs?

Met een handicap moet je leren leven. Dat klinkt misschien hard. Maar het is niet anders. Je zult gedurende je (werkzame) leven hulpmiddelen moeten gebruiken om iets voor elkaar te krijgen dat voor een ander misschien vanzelfsprekend is. Dat iemand vanwege zijn handicap niet in staat is foutloos te schrijven, kun je hem niet kwalijk nemen. Maar dat iemand te lui is die spellingscontrole te gebruiken wel. Hulpmiddelen tijdens een examen voor wie dat echt nodig heeft? Juist wel!

images-6.jpeg

 

Posted in: Uncategorized