Lezen doe je voor de lol

Posted on 27 januari 2016

0


Wat is er fijner dan op een regenachtige morgen lekker te worden voorgelezen? En hoe leuk kan het zijn om ’s avonds voor het slapen gaan met je kind een mooi verhaal te lezen? Je moet er de rust en de tijd voor nemen. Maar samen met kinderen in een verhaal duiken is het mooiste wat er is.

Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen. En de timing is perfect. Buitenspelen zit er met al die regen niet in. Mooi weer dus om een boek te lezen. Veel kinderen zijn erg gemotiveerd om te lezen. Tenminste in het begin. Maar die motivatie is behoorlijk onderhoudsgevoelig. Ik vind het zeker een taak van ouders om kinderen aan het lezen te houden.

Lezen doe je voor de lol. Natuurlijk is het ook leerzaam. Niet alleen vanwege de informatie die in boeken staat. Het prikkelt je fantasie, leert je inlevingsvermogen, oefent je in rust en concentratie. Dat is allemaal waar. Maar lezen is vooral erg leuk. Ieder kind vond dat in het begin. Maar veel kinderen en volwassenen schijnen dat kwijt te raken. Verrassend veel mensen lezen nooit meer een boek.

Zonder oefening verdwijnt leesplezier. Dat zegt orthopedagoog Thijs Nielen in de Volkskrant. Kinderen leren lezen met plezier. Nielen: “Maar door gebrek aan oefening stagneert de ontwikkeling van leesvaardigheden en daarmee het plezier in lezen.” Het is dus belangrijk lezen te blijven stimuleren. Door voor te lezen bijvoorbeeld. En door samen met je kind leuke boeken te zoeken in de bibliotheek. Of door iedere dag een halfuurtje voor het slapengaan leestijd in te bouwen.

Een van de belangrijkste succesfactoren binnen het onderwijs is de mate van geletterdheid. Alleen daarom al zouden ouders en kinderen samen moeten lezen. Maar de wereld wordt door het lezen van boeken zoveel groter en interessanter, dat een kind echt iets mist wanneer het plezier in lezen kwijt is geraakt. Het regent. En het zijn de Nationale Voorleesdagen. Pak vanavond samen een boek. Heerlijk!

Posted in: Uncategorized