Voorlichting over homo’s

Posted on 26 januari 2016

5


Asielzoekers krijgen voorlichting over homo- en vrouwenrechten. Dat wil minister Bussemaker. “Vluchtelingen komen uit landen waar rechten van vrouwen niet altijd worden gerespecteerd, waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn. Wij maken duidelijk dat discriminatie niet wordt geduld.” 

Prachtig natuurlijk dat de minister zo op de bres staat voor homo’s en vrouwen. En het lijkt me zeer nuttig asielzoekers duidelijk te maken hoe we hier samen willen leven. Discriminatie van homo’s of vrouwen mogen we niet tolereren. En daar kan wat mij betreft niet streng genoeg op gehandhaafd worden.

Maar laten we eerlijk zijn. Die paar lesjes over homorechten zijn toch vooral symboolpolitiek. Net als het plan om de grondwet in het Arabisch te vertalen en aan vluchtelingen uit te delen overigens. Ik wou dat het zo simpel was. Je deelt een paar blaadjes tekst uit. En voilà! Weg zijn alle belemmerende overtuigingen! Dat gelooft toch geen mens?

Ik heb er best begrip voor dat een minister wat aan haar persoonlijk PR wil doen. En ik snap zelfs dat de druk vanuit de bevolking toeneemt om tenminste iets te ondernemen. Maar waarom niet echt investeren in taalverwerving, werk en intensieve contacten met autochtone bevolking? In combinatie met een strakke handhaving werkt dat vast beter dan het voorlezen van een paar kopietjes uit een lesboek van de middelbare school. Kom op Den Haag. Doe eens wat meer dan het bedrijven van symboolpolitiek.

Posted in: Uncategorized