Apengeluiden

Posted on 17 januari 2016

0


Als je ploeg niet kan winnen moet je als supporter toch iets. De tegenstander uit zijn concentratie halen bijvoorbeeld. Als hun beste speler een donkere huidskleur heeft kun je bijvoorbeeld een aap nadoen zodra hij aan de bal komt. Dat zal hem leren. De kans dat een wedstrijd daardoor gestaakt wordt is toch nihil.

 “Je mag tegenwoordig niets meer zeggen. Voor je het weet wordt je uitgemaakt voor Tokkie of racist.” Maar ja, als iets er uitziet als een eend, kwaakt als een eend en zwemt als een eend, dan is het gewoon een eend. En wie zwarte voetballers met bananen bekogelt of een aap nadoet zodra hij aan de bal is, is een racist. Of oliedom natuurlijk. Dat kan ook.

De wedstrijd tussen Ado Den Haag en Ajax werd ontsierd door apengeluiden vanaf de tribune. De wedstrijd werd niet stilgelegd. Helemaal fout natuurlijk. In een tolerante samenleving is geen plaats voor racisme. Daar moet dus tegen worden opgetreden. Tolerantie is niet vanzelfsprekend. Tolerantie moet verdedigd worden. Ook door een scheidsrechter binnen het betaald voetbal.

Karl Popper zei het als volgt: “Wanneer je onbeperkt verdraagzaam bent, dus ook tegen onverdraagzamen, wanneer je niet bereid bent om een verdraagzame samenleving te verdedigen tegen de onverdraagzamen, dan zullen de verdraagzamen vernietigd worden en met hen de verdraagzaamheid.” De KNVB legt het gedrag van sommige Haagse ‘supporters’ voor aan de aanklager betaald voetbal. Dat is wel het minste. Ik hoop dat die aanklager Popper gelezen heeft.

 

 

 

Posted in: Uncategorized