“Hier kan ik dus niet aan wennen.” Dat twitterde ik bij een foto van restafval (stukken tapijt, een stapel schrootjes, een kerstboom enz) dat gedumpt werd naast containers bij winkelcentrum de Ruwert. Het bericht bracht een discussie op gang. Dat is een begin. En dat is goed.
Eerst de feiten. Op verschillende plekken in Oss staan containers die voor iedereen gratis te gebruiken zijn. Een container voor huishoudelijke verpakkingsmaterialen, een voor glas en een voor textiel. Deze containers worden tijdig geleegd. En als ze tussentijds vol zouden zitten worden ze een keertje extra geleegd.
Afval dat niet in de containers hoort, en er soms gewoon naast gegooid wordt, kan gewoon naar de milieustraat worden gebracht. Ik heb het nagevraagd. Al het afval op de foto had gratis weggebracht kunnen worden. Gratis! Er is dus geen enkel excuus om afval naast de container te gooien. Anders dan de luiheid van een enkele burger.
Per jaar wordt op deze manier 250 ton afval naast containers aangetroffen. Samen met de ruim 500 ton zwerfafval is dat een enorme berg. Het afvoeren van die berg kost 750 keer 160 Euro. Samen dus 120.000 euro. En dat is nog exclusief de loonkosten van de twintig mensen die zich daar mee bezig houden.
In Oss maken we steeds meer werk van het scheiden van afval. Dat is goed voor de wereld. En dat is ook goed voor de portemonnee. Een ton oud papier levert 100 euro op. Een ton oud papier dat met het restafval meegaat kost 160 euro. Iedere ton oud papier die voortaan wordt gescheiden, levert de belastingbetaler dus 260 euro op!
Er is uitgerekend dat optimale scheiding van afval de gemeente Oss 1800000 euro op zou leveren. Ik vind dat veel geld. En ook voor het milieu valt nog veel winst te behalen. U en ik, wij gooien ons afval niet naast de container. Maar een beetje beter letten op afvalscheiding zou misschien wel kunnen. En laten we elkaar aanspreken op het dumpen van afval in de openbare ruimte. Want wennen doet dat nooit.
Anny
11 januari 2016
Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen, het scheelt straks voor ieder in de portemonnee!
Kinderen het goede voorbeeld geven van bewust leven, daar gaan we voor in 2016 in de gemeente Oss.
Ronald van Engelen
11 januari 2016
Inderdaad behoorlijk asociaal gedrag.
Het doet me denken aan de twijfelachtige reactie van de voormalige afvalwethouder in het Brabants Dagblad naar aanleiding van de claim van meer dan vijf miljoen (€1.800.000 miljoen voor Oss) door afvalverwerker Attero wegens contractbreuk. Die claim lijkt me overigens nog steeds terecht. Immers had de gemeente (in samenwerking met andere gemeenten) een typisch ‘goedkoopste-ton-prijs’-aanbesteding afgerond. Daarin was ze met Attero een minimale levering niet-gescheiden afval overeengekomen. Terwijl dat haaks stond op het eigen milieu-beleid dat wél gericht was op (maximale) afvalscheiding. De wethouder heeft zich voor zover mij bekend nooit anders uitgelaten over die ernstige fout dan de vinger te wijzen naar Attero.
We hebben milieu en afval blijkbaar zo goed afgesproken dat het voormalige nutsbedrijf waarin we allemaal een aandeel hadden, nu 183 miljoen euro winst kon uitkeren. Helaas niet (terug) aan ons, maar aan haar nieuwe aandeelhouders.
Dát, en het uitblijven van reflectie en realistische stellingname door de gemeente(n) daarop, maakt het voor mij lastig om niet cynisch te worden. De asociale afvaldumpers (waartoe ik me overigens niet reken) zal het verder worst wezen.
jungleelephant
11 januari 2016
Het is in de Ruwaard om te huilen!Niet leuk meer om te [moeten]wonen!Je schaamt je als je iemand moet vertellen waar je woont!Oud papier geweest:straten liggen vol omdat men het papier zo dom aanlevert dat het alle kanten op waait.Plastic staat niet op tijd buiten en blijft rustig weken staan tot de volgende keer!Verpakkingen,blikjes,zakjes en andere rotzooi wordt gewoon op straat neer gepleurd!En als je er iets van zegt wordt je stijf gescholden.In het park idem dito:ze zitten 2 meter van de prullebak,maar gooien al het afval[en dat is veel!!!]gewoon naast zich neer!En mijn buren?Die gebruiken mijn voor-en achtertuin al jaren als afvalputje!En geen hond die er iets aan doet!Conclusie:in de Ruwaard woont heel veel schuim tussen wel willende mensen,helaas!
Stef Koning
12 januari 2016
Ik ben het meer dan eens met je we er gezamenlijk voor moeten zorgen dat het straatbeeld schoon blijft en een ieder zijn verantwoordelijkheid moet nemen!
Het is absoluut geen excuus, maar mogelijk moet dan – naast dit artikel – de milieustraat, de opzet er van, de regels en de consequentiesw van het wel of niet gebruik maken ervan nog eens expliciet onder de aandacht worden gebracht…
Wat je logischerwijs van mensen vraagt is: indien de containers vol zijn of als je afval hebt waarvoor de containers qua inhoud en afmeting niet bestemd zijn, men dit naar de milieustraat moet brengen. Praktisch gezien moet hiervoor transport geregeld worden en de burger moet er dus een bepaalde moeite voor doen.
Vanzelfsprekend kan het voorkomen dat er afval is dat qua afvoer kosten met zich meebrengt, de milieustraat faciliteert dit prima, echter mogelijk dat de ‘tegenprestatie’ hiervan nog te veel onbekend en onbemind is…