Afval dumpen

Posted on 11 januari 2016

4


“Hier kan ik dus niet aan wennen.” Dat twitterde ik bij een foto van restafval (stukken tapijt, een stapel schrootjes, een kerstboom enz) dat gedumpt werd naast containers bij winkelcentrum de Ruwert. Het bericht bracht een discussie op gang. Dat is een begin. En dat is goed.

Eerst de feiten. Op verschillende plekken in Oss staan containers die voor iedereen gratis te gebruiken zijn. Een container voor huishoudelijke verpakkingsmaterialen, een voor glas en een voor textiel. Deze containers worden tijdig geleegd. En als ze tussentijds vol zouden zitten worden ze een keertje extra geleegd.

Afval dat niet in de containers hoort, en er soms gewoon naast gegooid wordt, kan gewoon naar de milieustraat worden gebracht. Ik heb het nagevraagd. Al het afval op de foto had gratis weggebracht kunnen worden. Gratis! Er is dus geen enkel excuus om afval naast de container te gooien. Anders dan de luiheid van een enkele burger.

Per jaar wordt op deze manier 250 ton afval naast containers aangetroffen. Samen met de ruim 500 ton zwerfafval is dat een enorme berg. Het afvoeren van die berg kost 750 keer 160 Euro. Samen dus 120.000 euro. En dat is nog exclusief de loonkosten van de twintig mensen die zich daar mee bezig houden.

In Oss maken we steeds meer werk van het scheiden van afval. Dat is goed voor de wereld. En dat is ook goed voor de portemonnee. Een ton oud papier levert 100 euro op. Een ton oud papier dat met het restafval meegaat kost 160 euro. Iedere ton oud papier die voortaan wordt gescheiden, levert de belastingbetaler dus 260 euro op!

Er is uitgerekend dat optimale scheiding van afval de gemeente Oss 1800000 euro op zou leveren. Ik vind dat veel geld. En ook voor het milieu valt nog veel winst te behalen. U en ik, wij gooien ons afval niet naast de container. Maar een beetje beter letten op afvalscheiding zou misschien wel kunnen. En laten we elkaar aanspreken op het dumpen van afval in de openbare ruimte. Want wennen doet dat nooit.

 

Posted in: Uncategorized