Je kunt altijd nog leraar worden

Posted on 9 januari 2016

0


“Universiteiten vernieuwen lerarenopleiding.” Dat schrijft Trouw. Beter laat dan nooit. Ook ik heb na mijn master geschiedenis de lerarenopleiding gedaan. Ondanks dat ben ik toch leraar geworden. En ik heb ervan genoten. Van het leraarschap dan. Die opleiding heb ik hartgrondig vervloekt.

Er is in de afgelopen jaren blijkbaar weinig veranderd. De klachten over de postdoctorale lerarenopleiding in het artikel, roepen herinneringen en emoties bij me op. Laat ik er niet teveel over zeggen. Maar ik geloof niet dat er tijdens die hele opleiding over kinderen en praktische pedagogiek gesproken is.

Lesgeven is een ambacht, stelt minister Bussemaker. En ze heeft gelijk. “Bij geneeskunde is het niet zo dat je na het leren gewoon onvoorbereid zomaar in de praktijk terechtkomt.” Tijdens de lerarenopleiding leerde ik van alles over reflectie, leercycli en allerhande theoretische modellen. De lessen die ik ondertussen gaf op het VMBO in Oss stonden (en dit is een letterlijk citaat van mijn vakdidacticus), voor wat betreft de opleiding gelijk aan vakkenvullen.

Wat is het jammer dat zo weinig academici te porren zijn voor het mooiste en belangrijkste beroep dat er is. Het zou zomaar kunnen dat dat deels komt omdat het leraarschap op universiteiten toch een beetje als afvoerputje voor middelmatige studenten wordt gezien. In de woorden van voorzitter van de vereniging van universiteiten (VSNU) Karl Dittrich: “Nog steeds wordt op universiteiten gezegd: ‘Je kunt altijd nog leraar worden.'”

Dat de minister en de voorzitter van de vereniging van universiteiten nu pleiten voor een veel praktischer lerarenopleiding, met meer maatwerk en met minder strikte regels voor toelating, is geweldig. Maar het is niet genoeg. Binnen en buiten universiteiten moet het leraarschap de status krijgen die het verdient. En het zou ook helpen wanneer de docenten van een lerarenopleiding een deel van hun tijd zelf voor de klas zouden staan. Ik gun leerlingen de beste leraren die er zijn. En ik gun talentvolle studenten het mooiste beroep en ambacht dat er is. Laat de plannen waarheid worden!

 

 

 

 

Posted in: Uncategorized