Wie is verantwoordelijk?

Posted on 7 januari 2016

3


“Na de islamitische terreur, de seksuele jihad. Maar we horen u niet. Hallo, meneer de minister-president? Bent u er nog?” Dat schrijft Geert Wilders in een open brief aan premier Rutte. Blijkbaar houdt Wilders Rutte verantwoordelijk voor het gedrag van straatcriminelen in Keulen.

Opmerkelijk natuurlijk. Want ik geloof niet dat Rutte straatcriminelen opgeroepen heeft zich te storten op onschuldige vrouwen in Keulen. Toch roept Wilders Rutte op zich uit te spreken en ‘het beestje bij de naam te noemen.’ Een beetje hypocriet is dat wel.

Niet zo lang geleden riepen verschillende politici en media Wilders op om afstand te nemen van de gewelddadige protesten tegen asielzoekerscentra. Natuurlijk had Wilders wel degelijk opgeroepen om ‘in verzet te komen.’ Maar afstand nemen van geweld? “Dat die sukkels de rambam krijgen.”

Tsja, er gebeuren verschrikkelijke dingen natuurlijk. En de problemen zijn steeds moeilijker oplosbaar. Ook omdat we in plaats van samen te werken elkaar persoonlijk verantwoordelijk houden voor het gedrag van anderen. Dat creëert nog meer angst en onrust. En dat kunnen we echt niet gebruiken.

Het beestje wordt bij de naam genoemd. Immigratie en integratie zorgen ook voor de nodige uitdagingen en problemen. Niemand ontkent dat de feiten ingewikkeld zijn. Wie feiten benoemt is geen racist, Tokkie of Nazi. En wie enige nuance probeert aan te brengen, is geen wegkijker, linkse rukker of landverrader. En niemand is verantwoordelijk voor criminele activiteiten van een ander. Maar iedereen is wat mij betreft wel aanspreekbaar op een constructieve bijdrage aan de oplossing van een ingewikkeld probleem. Zullen we dat eens proberen?

 

 

Posted in: Uncategorized