Investeren in leraren loont

Posted on 2 januari 2016

4


Scholen die in leraren investeren behalen betere resultaten. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Rtl-nieuws. Je kunt als school je geld dus beter investeren in goede docenten in plaats van in mooie gebouwen en dure computers. “No shit Sherlock.”

Dat goed onderwijs samenhangt met goede leerkrachten en niet met mooie gebouwen, is geen opzienbarende conclusie. Dat wisten Socrates en Plato al. En daar is in de loop der eeuwen niets aan veranderd. Wat wel opzien baart is dat we blijkbaar niet altijd handelen op basis van die kennis.

Een paar weken geleden las ik in een ander onderzoek nog zo’n wereldschokkende conclusie. Het bijkt dat scholen beter presteren als schooldirecteuren zich intensief bezig houden met het primair proces. Als ze zich, met andere woorden, druk maken over het onderwijs dat op school gegeven wordt. Het moet niet gekker worden.

We zijn toch wel ver van de verharde weg geraakt als we vinden dat die conclusies enige nieuwswaarde hebben. Een schoolbestuurder of directeur heeft maar één taak. Zorgen dat er excellente lessen gegeven kunnen worden door excellente mensen. Daar moeten de centen heen. En daar moet alle aandacht op gericht zijn. De rest is op zijn best schone schijn.

images.png

Posted in: Uncategorized