Nieuwjaarswens: wij zijn de tijden

Posted on 31 december 2015

0


Trek je niets aan van het dogma ‘dat is niet van deze tijd’. Dat adviseert Herman Finkers studenten aan het einde van het programma College Tour. Finkers: “Augustinus zei het al. Wij zijn de tijden. En als visie, kunst en solidariteit niet meer van deze tijd zijn, dan wordt het tijd voor andere tijden.”

Er is een overvloed aan slechte dingen in de wereld, aldus Augustinus. En het heeft geen zin daar over te blijven mopperen (op God). Sommige dingen zijn zoals ze zijn. “Laten we liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed.” De omstandigheden zijn de omstandigheden, zegt ook Finkers. Het gaat er om wat wij er mee doen. En laten we doen wat we kunnen.

Oudejaarsavond, tijd om terug te kijken op het jaar 2015. De woorden van Augustinus lijken uiterst actueel. Het zijn moeilijke tijden. We worden overvoerd met beelden van oorlogen, aanslagen en vluchtelingenstromen. En we weten niet goed hoe we ons daartoe moeten verhouden. Dus mopperen we wat af op God of op een ‘almachtige overheid’.

De toon in Nederland is verhard. Hardop beweren dat een mens niet slechts voor zichzelf leeft, is niet meer van deze tijd. Het lijkt meer en meer te gaan om het beschermen van grenzen, welvaart en het eigen kleine gelijk. Laten we ons daar niet bij neerleggen, vindt Finkers. En hij heeft gelijk.

“Wij zijn de tijden. En als visie, kunst en solidariteit niet meer van deze tijd zijn, dan wordt het tijd voor andere tijden.” Een mooie gedachte om het jaar mee af te sluiten en een nieuw jaar mee te beginnen. Om twaalf uur precies zingt heel Nederland mee met ‘Imagine’ van John Lennon. Mooi natuurlijk. Maar laten we ook wat doen. Laten we goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed. Ik wens jullie een mooi en liefdevol 2016.

Posted in: Uncategorized