He vluchteling; inleveren die juwelen

Posted on 21 december 2015

2


Denemarken wil vluchtelingen geld en waardevolle spullen afnemen om een deel van hun opvang te betalen. Een plan met nogal wat (morele) haken en ogen. En het levert geen geld op. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat om de boodschap. “Flüchtlinge nicht erwünscht.”

De boodschap wordt internationaal prima opgepakt. Over het algemeen spreekt men schande van een praktijk die na Hitler-Duitsland uit de mode is geraakt. De Deense regering vindt het schitterend. Hoe meer ophef, hoe duidelijker de boodschap overkomt. “In Denemarken moet je als vluchteling niet wezen.”

Maar aan deze briljante mediatactiek kleven gevaren. Bestaande vooroordelen worden weer eens bevestigd. “Vluchtelingen zijn stuk voor stuk gelukszoekers die met koffers vol juwelen en bankbiljetten de grens over komen.” Natuurlijk strookt dat niet met de werkelijkheid. “Maar de overheid komt toch zeker niet voor niets met zo’n voorstel?”

De angst voor een toestroom van vluchtelingen maakt creatief. De Deense regering laat zich willens en wetens vergelijken met Nazi-Duitsland in de hoop vluchtelingen af te schrikken. Natuurlijk bestaat de Deense regering niet uit Nazi’s. Maar wel uit cynische mediamannetjes die een campagne bedacht hebben waarmee ze over de rug van vluchtelingen hun boodschap de wereld in zenden. Ook dat is erg.

images-2.jpeg

Posted in: Uncategorized