Archeologen hebben bij Kessel, in de gemeente Oss, de plek ontdekt waar Julius Caesar in het jaar 55 vC twee Germaanse stammen vernietigde. Dat schrijft de Volkskrant. Dat het Maasland een rijke geschiedenis kent was al langer bekend. Maar dit is toch wel heel bijzonder.
In Oss en omgeving is het prettig wonen. Dat wisten ze al in de steentijd. De grens tussen zand- en kleigrond bood het beste van twee werelden. Droge voeten en volop mogelijkheden voor landbouw, veeteelt en de winning van klei. Bovendien was verplaatsen over water vaak makkelijker dan over land. Niet voor niets worden er in Oss al vele tientallen jaren systematisch opgravingen verricht.
Dat Oss een enorm rijke industriële geschiedenis heeft is wel algemeen bekend. Langs de Maas hadden schitterende stadjes als Megen en Ravenstein lange tijd een zelfstandige status. Mede daardoor werd het hele gebied een toevluchtsoord voor kloosterorden. Ook dat begint langzaam bij de buitenwacht door te dringen. Dat in Maren Kessel resten gevonden zijn van een grote Romeinse tempel weten al minder mensen. Maar dat de eerste veldslag op Nederlandse bodem in Kessel bij Oss plaatsvond, dat wist tot nu toe niemand. Hoe mooi is dat?!
Streek-zorgboerderij Duurendseind (theo)
10 december 2015
Een idee om daar de volgende, na dorp aan de rivier, openluchttheater voorstelling voor te (laten)maken : Ceasar aan de Maas
Bert
10 december 2015
Hoe mooi is dat: hangt er vanaf of je het veldslag of genocide noemt