Terreurverdachte aangehouden

Posted on 4 december 2015

5


Een Syrische man gaf zich tegenover medevluchtelingen uit als strijder van IS en al-Qaeda. Die schakelden de politie in. De man is direct aangehouden op verdenking van terrorisme. Meer weten we op dit moment niet. Even afwachten dus. En niet te snel conclusies trekken. Maar de reactie van de politiek is voorspelbaar.

“Dit is alarmerend. Het lijkt erop dat mensen met een geradicaliseerde achtergrond zich schuilhouden binnen de vluchtelingenstroom! Worden de ‘vluchtelingen’ wel voldoende gescreend? Hoe garandeert de regering dat er geen terroristen het land binnenkomen.” Op zich terechte vragen natuurlijk. Maar niet naar aanleiding van dit incident. Het levert wel veel aandacht op natuurlijk. En vette krantenkoppen. Maar het voedt ook angst en onzekerheid bij burgers. Is dat wat je wilt terwijl je de feiten nog niet kent?

Nog even los van dit incident. Want hoe voor de hand liggend is het dat een terrorist die stiekem het land  is binnengeglipt in de hoop een aanslag te kunnen plegen, van de daken schreeuwt dat hij vecht voor al-Qaeda en IS? Als je wilt dat je missie kans van slagen heeft is dat wel het domste wat je als terrorist kunt doen. Maar zou een politicus niet de rust moeten bewaren en zijn of haar mening baseren op feiten in plaats van op angstgevoelens? Waarschijnlijk ben ik nu naïef.

 

Posted in: Uncategorized