Overdreven veiligheidseisen

Posted on 3 december 2015

2


Volgens ProRail zouden veel problemen op het spoor te voorkomen zijn als er met meer gezond verstand met veiligheidseisen zou worden omgesprongen. “Als een wissel het vroeger niet deed dan schopte de machinist er met zijn veiligheidsschoen tegenaan. Nu moet er gewacht worden op een aannemer.”

Volgens ProRail neemt het aantal verstoringen door technische mankementen de laatste jaren af, maar nemen de gevolgen sterk toe vanwege de doorgeslagen veiligheidseisen. Je hoort dergelijke dingen vaker. Tussen februari 2008 en oktober 2009, bijvoorbeeld, zijn de Roer- en de Swalmentunnel liefst 1796 maal afgesloten geweest vanwege ‘veiligheidsproblemen’.

Ik ben geen veiligheidsexpert. Maar voorbeelden van dure en lastige wetten, regels en maatregelen die de veiligheid van mensen niet of nauwelijks vergroten, zijn er in overvloed. In dit kader spreekt veiligheidsdeskundige Ira Helsloot ook wel van de wet van de woekerende professionalisering. Deze wet stelt onder andere dat mensen de onbedwingbare neiging hebben steeds hogere standaards vast te leggen. Ook al hebben die geen of weinig invloed op maatschappelijke prestaties.

Helsloot: “Ooit werden ongevallen gezien als ‘straf van God’ of als ‘eigen schuld’. De overheid droeg geen enkele verantwoordelijkheid. Tegenwoordig lijkt het precies andersom. Elk ongeval is de schuld van een overheid die moet beloven dat zo’n ongeval nooit meer zal voorkomen. We zijn van het ene idiote uiterste in het andere idiote uiterste beland.” Helsloot heeft een punt natuurlijk. Misschien heeft ProRail dat ook?

 

 

Posted in: Uncategorized