Problematische schulden

Posted on 28 november 2015

9


Een op de vijf Nederlandse huishoudens kampt met problematische schulden. Vaak komt dat door het verlies van werk, echtscheiding of ziekte. Maar ook zijn bij heel veel mensen de vaste lasten te groot voor het inkomen dat ze hebben. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken. 

Het is een waarheid als een koe. Een mens komt in de schulden door meer uit te geven dan er binnenkomt. Dat staat los van de hoogte van het inkomen. Natuurlijk is het moeilijk je uitgavenpatroon aan te passen wanneer door verlies van werk of door ziekte ineens minder geld beschikbaar is. Toch kan dat ieder mens overkomen. Het is dus verstandig daar een beetje rekening mee te houden.

Toen mijn vrouw en ik jaren geleden een huis kochten, hadden we een wonderlijk gesprek met een adviseur. Wij wisten exact hoeveel we moesten lenen. Terwijl de adviseur sprak over de hoeveelheid geld die we konden lenen, op basis van de twee inkomens die we toen hadden. Ook stelde hij een constructie voor waarbij we in het begin minder en later meer zouden betalen. “Dat is verstandig want jullie inkomens zullen flink gaan stijgen.”

Wij hebben anders gekozen. Maar het klonk wel erg verleidelijk. We konden een groter huis kopen dan we eigenlijk konden betalen. En de maandlasten zouden in het begin niet hoger zijn dan we hadden begroot. Maar als een van ons tweeën zonder werk zou komen te zitten, de ingecalculeerde loonsverhoging niet door zou gaan of (nog erger) we door een scheiding het huis zouden moeten verkopen, dan hadden ook wij, ondanks een heel behoorlijk inkomen, nu problematische schulden.

Niet zo heel lang geleden bestonden schulden vooral uit rood staan en creditcardschulden. Tegenwoordig veel vaker uit achterstallige betalingen die veroorzaakt worden door te hoge vaste lasten voor het inkomen dat mensen hebben. Maar dat is toch verschrikkelijk. Hoeveel mensen zitten zo strak in het pak genaaid dat er geen ruimte meer is om enige tegenslag op te kunnen vangen?

De staatssecretaris stelt dat te weinig mensen de weg naar schuldhulpverlening vinden. Ze heeft gelijk. Want de drempel is (te) hoog. En mensen zijn beter te helpen wanneer de schulden nog beheersbaar zijn. Daar is zeker winst te boeken. Maar er is nog meer winst te boeken wanneer mensen hun vaste lasten beheersbaar zouden houden. En als daar betere voorlichting en verscherpte wetgeving voor moet komen, dan stel ik voor dat Klijnsma daarin investeert. Haar oproep om de schuldhulpverlening laagdrempeliger te maken is juist, maar volstrekt onvoldoende.

Posted in: Uncategorized