Zeg me wie uw vrienden zijn

Posted on 27 november 2015

3


Saoedi Arabië staat op het punt om vijftig ‘terroristen’ te onthoofden. Dat werd vandaag bekend gemaakt. En op 17 november heeft een Saoedische rechtbank een dichter ter dood veroordeeld wegens ‘afvalligheid’. De man had ook foto’s van vrouwen op zijn telefoon. Daarvoor kreeg hij eerder al vier jaar cel en 800 stokslagen.

Saoedi Arabië is een van de belangrijkste bondgenoten van het westen in het midden oosten. Daar zal best een geopolitieke verklaring voor zijn. Maar ik vind het toch vreemd dat we samenwerken met een land dat rechten van mensen zo afschuwelijk schendt. Bovendien staat het land nog bekend als grote sponsor van de radicale Islam ook. Dat is toch vreemd?

In New York schijnt een vooraanstaand lid van de Siciliaanse maffia de stad bescherming te hebben geboden tegen de gevaren van Islamitische staat. “We zorgen ervoor dat onze vrienden en familie beschermd worden tegen extremisten en terroristen, en dan met name de brute, psychopathische organisatie die zichzelf Islamitische Staat noemt.”

Er is natuurlijk geen haar op het hoofd van een Amerikaan, politicus of niet, die er serieus aan denkt samen te werken met de maffia om IS te bestrijden. Dat het westen wel samenwerkt met Saoedi Arabië zal op de een of andere manier wel verstandig zijn hoop ik. Toch heb ik er grote moeite mee. “Zeg me wie uw vrienden zijn en ik zal zeggen wie u bent.” Dat staat ergens in het evangelie van Marcus. Misschien iets om wat meer bij stil te staan?

Posted in: Uncategorized