AED’s aan de muur

Posted on 22 november 2015

4


Waarom hebben we dat eigenlijk niet in iedere straat? Dat vroeg ik me af na het lezen van dit artikel in het Brabants Dagblad. Via een burgerinitiatief worden zogenaamde AED’s opgehangen aan huizen.  Voor (burger)hulpverleners zijn ze dan razendsnel beschikbaar. Dat kan levens redden.

Het is een prachtig initiatief natuurlijk. En gelukkig is het niet uniek. In Berghem en Geffen bijvoorbeeld, daar zijn of worden vergelijkbare initiatieven ondernomen. Vaak in samenwerking met de EHBO-vereniging die zorgt voor onderhoud van de apparaten. Zij geven ook cursussen, zodat mensen weten wat ze moeten doen.

Hoe sneller iemand met hartfalen hulp krijgt, hoe beter. En die snelle hulp hoeft niet per se door een professional gegeven te worden. Ik wist het niet, maar er bestaat een App die ervoor zorgt dat geregistreerde burgerhulpverleners, die zich in de buurt van een slachtoffer bevinden, direct gewaarschuwd worden. In combinatie met een grote aanwezigheid van AED’s in de wijk wordt veel leed voorkomen.

Ik vind het een prachtig burgerinitiatief. Als er bij ons in de wijk ook zo’n initiatief komt, dan meld ik me bij deze aan. Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. Maar ik wil best zo’n apparaat kopen en aan de muur van ons huis hangen. Een cursus om hem te kunnen gebruiken lijkt me nuttig en leuk. Petje af voor dit burgerinitiatief!

 

Posted in: Uncategorized